Česká vánoční večeře patří mezi chudší. Ve světě večeří třeba fastfood. PŘEHLED

Kapr a bramborový salát jsou klasika, která je pro spoustu Čechů jedinou volbou pro vánoční večeři. Někdo sice místo kapra smaží jiné maso a o podobě toho nejlepšího bramborového salátu se vedou dlouhé diskuze, ale v zásadě má většina lidí v Česku na stole 24. prosince skoro to samé. S kaprem a bramborovým salátem jsme ale ve světě poměrně unikátní, jinde se totiž ke stromečku podává úplně jiná večeře.

Slovensko

Historicky i kulturně mají Češi rozhodně nejblíže ke Slovákům. Večeře na Štědrý den se ovšem hodně liší, Slováci si totiž dopřejí nejméně devět chodů. Prvním jídlem jsou oplatky, které jsou symbolem radosti a duševní čistoty. Potírají se medem pro sladký život a ještě se na ně dává česnek pro zdraví. Dále se podává například čočková polévka nebo kapustnica, která je namísto rybí polévky, a bobaľky či pupáčky, které se podávají jako zákusek. Hlavní chod je tradičně bramborový salát, nicméně kapra tam nahrazují spíše jiné druhy ryb.

Polsko

Poláci si na Štědrý večer opravdu dopřejí hody. Tradičně se tam podává až 12 jídel, která představují 12 apoštolů a 12 měsíců. Nechybí mezi nimi tradiční boršč, houbová polévka, kapr, sleď, pirohy, dušené kysané zelí, zelňačka, kutia (pšeničný nákyp), perník, makový dort a sušené ovoce. A samozřejmě kołaczki, což je malé cukroví plněné želé.

[chooze:article;value:480130]

Německo

V Německu je na Štědrý večer pouze jednoduchá večeře, a to pravé hodování vypukne až na Boží hod. V každé části Německa se jí něco trochu jiného, ale k typickým jídlům patří hlavně pečená husa nebo jako u nás smažený kapr. Ve většině domácností pak na stole nesmí chybět tradiční dezert – vánoční štola.

Rakousko

Rakouská vánoční večeře je možná nejpodobnější té české. K večeři je tam kapr nebo vídeňský řízek, ale stále častěji také krůta, kachna nebo zvěřina. Nechybí ani oblíbený štrúdl.

Japonsko

Velice neobvyklý vánoční zvyk mají Japonci. Díky úspěšné reklamní kampani v 70. letech se tam vánočním jídlem stalo smažené kuře z fastfoodového řetězce KFC. Japonsko totiž dříve v podstatě nemělo žádné vánoční tradice a proto se rychle ujala nabídka speciálního menu, které řetězec přichystal.

Grónsko

Hodně neobvyklou večeři mají také obyvatelé Grónska. Jídla tam jsou z velrybího a sobího masa a na stole je také pochoutka zvaná mattak, což jsou proužky velrybího tuku obalené ve velrybí kůži.

Účastník soutěže MasterChef Paolo ukázal recept na vánoční řízek podle jeho italské babičky:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.