V Brně omezí provoz vlaků. Stavbaři porušili železniční most přes Svratku

Železniční most přes Svratku v Brně je výrazně omezen, v provozu jsou dvě ze čtyř kolejí. Rozhodla o tom Správa železnic poté, co kontrola struktury mostu odhalila rozsáhlá poškození jednoho z pilířů a klenby mostu. Omezení tak zkomplikuje vánoční provoz vlaků.

Poškození vznikla při práci dělníků, kteří poblíž mostu budovali protipovodňové bariéry. "Jde zejména o zřízení štětovnicové stěny v korytě řeky Svratky. Vzdálenost stěny od základů mostu je zhruba dva metry. Rozsah poškození je natolik závažný, že je nutno dlouhodobě vyloučit kolej pro vlaky na trase Brno hlavní nádraží – Jihlava," oznámila Správa železnic.

[chooze:article;value:478587]

Most leží na trati spojující Brno a Jihlavu. Poškození mostu snižuje kapacitu hlavního nádraží a část spojů tak povede přes stanici Brno dolní nádraží. Rychlíky z Olomouce a Plzně mají jezdit bez omezení.

Naproti tomu lokální spoje čekají problémy, například vlaky z hlavního nádraží do Horních Heršpic budou moci využívat pouze jedny koleje ze tří. Správa železnic také oznámila zavedení kyvadlové autobusové dopravy mezi hlavním a dolním nádražím od 4:30 do 23:15.

Ve snaze obnovit vlakový provoz v Brně začala Správa železnic připravovat provizorní most přes Svratku. Na něm mají dělníci pracovat od čtvrtečního večera do sobotního rána. V tomto časovém rozmezí bude provoz omezen nejvíce. Kdy přesně bude most opraven a uveden do běžného provozu, se zatím neví.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.