Horská služba zachraňovala ze Sněžky tři vyčerpané turisty. Jeden byl v trenkách

"Turisté jsou nepoučitelní," okomentovala čtvrteční mužskou výpravu na nejvyšší vrchol Česka Horská služba ČR.

"Tříčlenná skupinka turistů ve věku okolo dvaceti pěti let se dnes vydala na horskou túru na Sněžku. Dva z nich v oblečení vcelku odpovídajícím počasí panujícím na hřebenech, třetí pravděpodobně vyznavač učení Wima Hofa (Nizozemec známý svou odolností na extrémní chlad – pozn. red.) oděn pouze do trenýrek rukavic a bot," vysvětlil mluvčí horských záchranářů Marek Fryš.

Mladík podle něj chtěl navázat na svůj loňský výkon, kdy obdobnou procházku po horách absolvoval v mínus deseti stupních. "Bohužel, všichni podcenili vliv počasí a to především stoprocentní vlhkost vzduchu s deštěm. Za takovýchto podmínek dochází k vyčerpání energetických zásob organismu daleko dříve a působení chladu je intenzivnější," upozornil Fryš.

[chooze:article;value:479944]

​Jak krutá umí být zima, pocítili tři turisté na vlastní kůži. Na vrchol Sněžky pro ně museli na čtyřkolce vyjíždět záchranáři z Pece pod Sněžkou. "Zdravotní stav všech tří osob nevyžadoval hospitalizaci a po transportu na Růžovou horu byli ponecháni ve vlastní péči," uvedl mluvčí.

Obdobných zásahů mají krkonošští záchranáři od prvního letošního sněhu za sebou již několik. Horská služba proto důrazně před nadcházejícími dny svátečního volna žádá, aby turisté, kteří vyrážejí do jakéhokoliv pohoří, nepřeceňovali svoje síly, dobře plánovali svoje výlety s ohledem na svou fyzickou kondici a povětrnostní podmínky, a zároveň aby byli dostatečně vybaveni.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.