Záchranáři čelí desítkám útoků. Místo poděkování je kopou i škrtí

Jeli zachránit život 34leté opilé ženě, nakonec náchodští záchranáři sami pomoc potřebovali. Útočnice je kopala, škrtila a vyhrožovala jim smrtí. 

Podobnou situaci zažila i Michaela Gorná. Jako záchranářka pracuje téměř 20 let. Měsíc byla v kritickém stavu kvůli covidu. Když se po roce vrátila do práce, zaútočila na ni opilá žena. "Vzali jsme paní, která byla opilá, postavila se proti mě, ale byla tam ochranka, která ji zadržela," sdělila záchranářka.

K většině napadení záchranářů dojde pod vlivem alkoholu nebo drog. Násilníci hledají nepřítele a vidí ho právě v záchranářích. "Dříve platilo to, že pan doktor, pan učitel má vždycky pravdu a jsou to autority, tak dneska tohle ve společnosti není," uvedl řidič záchranky Vít Přibylík.

[chooze:article;value:479944]

Záchranáři sami říkají, že s násilím se setkal každý z nich. Zaměstnanci proto chodí na kurzy zvládání krizových situací. "Jsou situace, kdy je ta situace vyhrocená naprosto nečekaně, není možno tuto komunikační techniku využít," řekl zástupce ředitele moravskoslezských záchranářů David Holeš.

"Celkově jsou lidé ve značném napětí kvůli tomu, co se kolem nás neustále děje. A to napětí se potom může transformovat až v agresi vůči záchranářům," vysvětlila klinická psycholožka Ludmila Mrkvicová. 

Sice nejsou úřední osobou jako policisté, soudci, státní zástupci nebo poslanci, ale útok na záchranáře je stíhán stejně přísně. Tresty jsou většinou mnohaleté a na horní hranici sazby.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.