Jednání vlády: Kontroly na hranicích budou namátkové, minimální mzda se zvýší

Vláda zřídila funkci národního bezpečnostního poradce, který bude mít na starosti mimo jiné i boj s dezinformacemi nebo hybridními hrozbami. Do této funkce má být jmenován náměstek ministra pro evropské záležitosti Tomáš Pojar. Novou zmocněnkyní pro záležitosti romské menšiny byla s okamžitou platností jmenována Lucie Fuková, která pracovala jako romská poradkyně na Magistrátu města Pardubice.

Systemizace ve státní správě

Kabinet chce také snížit počet úředníků tak, jako tomu bylo v roce 2016. Počet systematizovaných míst ve státní správě vláda proto snížila o 850, oznámil Fiala. "Oproti schválené listopadové systemizaci nedochází k žádnému navyšování systemizovaných míst," upozornil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

[chooze:article;value:480310]

Kompenzace pro obchodníky

​Ministři jednali s největšími obchodníky s energiemi. Jedním z témat středeční schůze proto byly i kompenzace pro obchodníky. "Naši experti a pracovní týmy dokončují finální podobu kompenzačního mechanismu. Vláda tento mechanismus schválí 4. ledna," nastínil Fiala.

Kontroly na hranicích

Kontroly na česko-slovenských hranicích zavedené 29. září potrvají až do 25. ledna. Budou ale spíše namátkového charakteru.

Nyní tam policisté slouží ve 12hodinových směnách, mají však místo dvou přestávek čtyři. Počty migrantů už ale nejsou takové jako na podzim, podle policie na jižní Moravě teď evidují malé skupiny do deseti lidí, případně jednotlivce. "Vláda ČR zhodnotila, že ta situace se lepší. V současné chvíli snižujeme počet vojáků z 80 na 40, počet příslušníků celní správy ze 30 na 20 a celkově počet všech nasazených od začátku opatření klesl na třetinu," upozornil Rakušan.

Policisté s celníky doposud zkontrolovali více než 2 341 000 lidí a zajistili přes devět tisíc při pokusu o nelegální migraci.

Podívejte se na reportáž o kontrolách na hranicích:

Minimální mzda

Minimální mzda se od ledna zvýší na 17 300 korun. Z osmi stupňů zaručené mzdy se zvednou jen dva, nejnižší a nejvyšší. Na rozepsání růstu mezd pedagogů do základních platů se kabinet ale neshodl. Schválené navýšení peněz se od nového roku se promítne do odměn pro učitele.

Nedostatek léků

Kabinet se ve středu zabýval také výpadkem některých důležitých léků. V lékárnách například chyběl Nurofen pro děti. Do Česka už ale podle ministra zdravotnictví naštěstí dorazila mimořádná dávka sirupů, na kterou rodiče tak čekali. Více informací najdete zde.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.