Velký Putinův neúspěch. V Bělorusku svůj cíl nesplnil, tvrdí analytici

"Běloruský prezident Alexandr Lukašenko během setkání v Minsku 19. prosince pravděpodobně odvrátil snahu ruského prezidenta Vladimira Putina přimět Bělorusko k dalším rusko-běloruským integračním ústupkům," uvedli analytici z Institutu pro studium války (ISW).

O válce na Ukrajině po jednání Putin s Lukašenkem nemluvili. "ISW nadále předpokládá, že zapojení Běloruska do Putinovy války proti Ukrajině zůstává nepravděpodobné," uvedli analytici. Lukašenko často mluvil o tom, že chce bránit hranice před Západem a NATO. Tím se ale podle analytiků jen vyhýbá účasti ve válce na Ukrajině.

"To, že Putin zdánlivě přijal Lukašenkovu rétoriku bez toho, aby jej přesvědčoval k jejímu změnění, nepřímo podporuje naše zhodnocení," uvedli analytici. Pokud by se totiž Lukašenko chystal do války připojit, rétoriku by oba změnili.

[chooze:article;value:480156]

Podobně se vyjádřil i tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov. "Putin žádá přímé zapojení Běloruska do války s naší zemí. Podle našich informací k tomu není ochotný Lukašenko ani jeho občané," prohlásil podle agentury Ukrinform. "Rusové ale teď budou dělat vše možné i nemožné, aby přinutili Lukašenka k účasti. Uvidíme, jak se v blízké budoucnosti rozhodne," dodal.

Moskva však odmítá, že by Putin kvůli zapojení Běloruska do války za Lukašenkem jel. "Berte to jako naprosto hloupé výmysly, které nemají reálné základy," vyzval podle agentury TASS mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. 

Bureš: Bělorusko proti Ukrajině zřejmě bojovat nebude:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.