Silnice v Česku se proměnily v kluziště. Autobusy se nezvládají udržet na trati

Mnoho silnic v Česku se v úterý ráno proměnilo v ledovou past. Řidičům přinášely problémy zejména kluzké vozovky a sněhové jazyky. Jen v Ústeckém kraji vyjížděli od pondělí do úterního dopoledne záchranáři k více než stovce nehod.

Problémy ale počasí působí i na Vysočině, zejména na Žďársku a Havlíčkobrodsku, kde sníh některé silnice zcela zasypal. Silnice pod sněhem jsou pro řidiče zcela neprůjezdné. Na trati mezi Sázavkou a Zbožím vyjel ze silnice autobus, který se zabořil do sněhu, odkud jej musela vysvobozovat odtahová služba. Nikomu se při nehodě naštěstí nic nestalo.

Ledovka způsobila také nehodu autobusu v Karlovarském kraji. U Kynšperka nad Ohří autobus sklouzl mimo silnici. "V buse byl v době nehody pouze řidič, kterého si s lehkými zraněními převzala posádka záchranné služby," sdělil mluvčí karlovarských hasičů Martin Kasal.

[chooze:article;value:480303]

Sněhové jazyky ale nejsou jediným jevem, který trápí řidiče. U Nového Strašecí na Rakovnicku skončil v poli autobus, který se smekl na zamrzlé silnici. Na klouzavé vozovce nezvládla jízdu zase řidička na Kroměřížsku. Smykem narazila do betonového sloupku. Obě nehody se však obešly bez zranění.

Noc na úterý byla náročná v Jihomoravském kraji, který se potýkal s námrazou. Kvůli kluzkým silnicím v noci lidé bourali hned 28krát. Ve většině případů však účastníci nehody vyvázli ve zdraví. Zranění si vyžádaly tři nehody. "Největší nárůst událostí byl od pondělních 20 hodin do úterních dvou hodin ráno. Potom se situace postupně mírnila," sdělil mluvčí jihomoravských policistů Petr Vala.

Kvůli ledovce se některé spoje výrazně zpozdily, a další museli dokonce provozovatelé dočasně zrušit. Autobusy nejezdí zejména mezi malými vesnicemi ve Středočeském a Ústeckém kraji. Kvůli dopravní závadě stojí také vlaky na Mělnicku nebo v okolí Karlštejna.

Na fotografie z nehod se můžete podívat zde:

[chooze:gallery;value:29691]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.