Piráti chtějí osekat pravomoci prezidenta. Dotklo by se to milostí i rady ČNB

Jasnější pravidla, aby ústava nešla ohýbat. To žádá Česká pirátská strana ve formě například lhůty deseti dnů na jmenování vlády od podání návrhu premiéra.

"Například v Polsku jsou stanovené jednoznačné lhůty, kdy prezident republiky dostává návrh a do patnácti dnů se k němu vyjádří a jmenuje nebo njemenuje, pokud jsou tam zákonné důvody," uvedl předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek.

"Na druhou stranu může nastat situace, že třeba toho času bude potřeba víc, my dopředu nevíme, jaká bude ta povolební situace, třeba prohození toho druhého a třetího pokusu, takže hned druhý pokus by měl předseda Sněmovny, tak to považuji za velmi dobrou změnu," konstatoval ústavní právník Ondřej Preuss.

"Já nejsem pro to, aby si prezident někoho zval, prezident nemá na nic takového právo, v té ústavě je napsáno, že jmenuje vládu na návrh premiéra. Druhá věc je, jestli ho svazovat nějakými lhůtami, tady já bych byl jako opatrný," soudí politolog Ladislav Mrklas.

[chooze:article;value:479341]

S limitem pro jmenování vlády má problém i opozice. "Tam, kde jsou nejasné hranice, tak tam je vlastně pokyn pro ty politiky, aby se spolu nějak domluvili. Musí se domluvit, a když se podíváte nazpět, tak nakonec se nějak domluvili," řekl poslanec Radek Vondráček (ANO).

Podle nového návrhu má být možné kontrolovat i to, koho prezident jmenuje do čela ČNB, bankovní radu by měl prezident jmenovat se souhlasem Senátu.

"Jmenování její bankovní rady patří k nejsilnějším pravomocím prezidenta," dodal Mrklas. "Tam by skutečně mělo dojít k omezení prezidenta," souhlasí Preuss.

[chooze:article;value:479248]

Podle Pirátů by se mělo upravit i udělování milostí prezidentem. "U milosti by byl potřeba spolupodpis předsedy vlády," chce Michálek. "Pro nějaké opravdu výjimečné účely by ten institut milostí měl zůstat, měl by být určitě konstrasignován ze strany ministra spravedlnosti," domnívá se Mrklas.

Podle Preusse je udělování milosti přežitkem. "Já skutečně považuji ty milosti za nějaké monarchistické reziduum," prohlásil.

"My jsme v tuto chvíli v pozici, kdy jsme parlamentní menšina, ale zásadní, takže bez nás nejde změnit ta ústava," podotkl Vondráček.

Ke změně ústavy je potřebná ústavní většina v obou komorách parlamentu, to znamená, že by vládní koalice, která má aktuálně 108 hlasů ve sněmovně, musela získat i hlasy opozice.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.