Sněmovna si navýšila rozpočet na cesty do zahraničí. Slibovala přitom úspory

Téměř 25 miliónů korun. Právě tolik peněz v příštím roce mohou procestovat poslanci. To je o pět milionů víc než letos. Jenže s takovým navýšením někteří zákonodárci nesouhlasí.

"Já si myslím, že to je špatně," prohlásil Tomio Okamura (SPD), předseda hnutí a poslanec.

Přitom na začátku letošního roku předsedkyně Sněmovny slibovala škrty v rozpočtu poslaneckých cest.

"Určitě budeme velmi dobře promýšlet ty náklady s nimi spojené, budou nižší. Chceme také, aby se cestovalo jenom ve chvíli, kdy to má přínos pro Českou republiku," řekla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

[chooze:article;value:478786]

Jenže to vypadá, že v tomhle příliš velké slovo neměla. "Záměry zahraničních cest sněmovních výborů neschvaluji já, ale organizační výbor složený ze zástupců všech klubů. Pro plán zahraničních cest hlasovaly všechny strany a hnutí v Poslanecké sněmovně," dodala Pekarová Adamová.

"SPD není ve vedení Sněmovny. SPD tady nemá žádný hlas, protože Sněmovnu vedou vládní poslanci v čele s paní Pekarovou Adamovou," konstatoval Okamura.

Nejvíc služebních cest si na příští rok naplánoval zahraniční výbor a také výbor pro evropské záležitosti. Na seznamu mají třeba Singapur, Japonsko, Argentinu nebo Paraguay. Právě do posledních dvou zmíněných zemí by mohla jet čtyřčlenná delegace s odhadovanými náklady zhruba 850 tisíc korun.

Zemědělský výbor chce s odhadovanými náklady 800 tisíc podniknout cestu do Vietnamu a Malajsie. Na tamním trhu mají členové delegace zajistit povolení pro export českých jablek, kuřecího a vepřového masa. S podobným cílem plánuje cestu na Filipíny hospodářský výbor.

[chooze:article;value:477669]

"Jsem trochu skeptický k těm exotickým destinacím, ty by z mého pohledu měly být hlavně realizovány ministry. Nikoli aby si tam jeli na výlet, ale proto, aby tam vzali podnikatelské delegace," myslí si místopřeseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO).

"Moje nejbližší zahraniční cesta bude na samém konci ledna do Helsinek a celou tu cestu, která není levná, tak si platím sám ze svého platu. Vnímám to jako odpovědnost poslance," uvedl poslanec Hayato Okamura (KDU-ČSL), člen zahraničního výboru.

"V případě zahraničních poslaneckých cest záleží na jejich efektivitě, pokud to České republice něco přinese, peníze, investice, prestiž, tak takové cesty smysl mají. Ovšem poslanci občas mají ve zvyku cestovat do nejrůznějších exotických destinací, i k režimům, které nám žádným příkladem nebo poučením být nemohou," zhodnotil politolog Lukáš Jelínek.

Jednotlivé cesty ještě finálně musí schválit organizační výbor.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.