Rusové riskují další pandemii. Mají pracovat na obnově prehistorických virů

Ruská laboratoř v roce 2021 oznámila, že zahájila výzkum prehistorických virů. Údajně chce analyzovat vzorky z prehistorických zvířat uvězněných pod permafrostem, pod kterým jsou uchované v perfektním stavu.

Odborníci teď ale varují, že Rusové tak riskují další pandemii. Podle vědců, které citoval deník Mirror, je výzkum riskantní zejména proto, že může dojít k přenosu prehistorických virů na živé tvory. 

Laboratoř sice uvedla, že je její výzkum bezpečný, nicméně situace se od začátku výzkumu výrazně změnila. Komunikace mezi ruskými vědci a vědci ze západních zemích totiž po ruské invazi na Ukrajinu utichla. Mnozí se tak začali obávat potenciálního nekontrolovatelného rizika.

[chooze:article;value:474450]

​"Výzkum vektorů je velmi, velmi riskantní. Náš imunitní systém se s tímto typem virů nikdy nesetkal. Některé z nich by mohly být 200 000, nebo dokonce 400 000 let staré," uvedl pro deník The Times profesor Jean-Michel Claverie z francouzského Národního výzkumného centra.​

Nešlo by přitom o první nešťastnou náhodu, která by laboratoř postihla. V září roku 2019 tam mělo dojít k výbuchu plynu, který narušil i místo, kde měly být uloženy extrémně nebezpečné choroby, včetně dýmějového moru, antraxu a eboly.

Další chyba se v laboratoři stala v roce 2004 a vedla ke smrti jedné z pracovnic. Ta si jehlou do těla omylem zavedla virus ebola. Ruští vědci nicméně trvají na tom, že provoz laboratoře je bezpečný.

[chooze:article;value:477047]

​Podle deníku The Guardian vědci analyzují pozůstatky objevené v roce 2009. Archeologové je nalezli v sibiřské oblasti, kde jsou ostatky starověkých zvířat objevovány pravidelně. Prehistorické viry tak vědci zkoumají na vzorcích z mamutů, nosorožců a dalších zvířat.

Nejde přitom o první případ, kdy se vědci věnují takto starým virům. V roce 2014 našli francouzští vědci 30 tisíc let starý vir uvězněný v permafrostu a zjistili, že i po tak dlouhé době je stále schopen infikovat organismy. Podle odborníků ale mohou takové nálezy představovat pro společnost skutečnou hrozbu.

RS virus plní české nemocnice. Některé už omezují péči:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.