ON-LINE: Sněhová kalamita v Česku! Vznikly dlouhé kolony

Nehoda se stala po čtvrté ráno na 156,5 kilometru dálnice D1 poblíž Velké Bíteše, informuje web dopravniinfo.cz. Kamion havaroval ve směru na Prahu a zůstal "zlomený" do číslice jedna.

"Dálnice D1 je na km 156,5 směr Praha uzavřena. Oba jízdní pruhy blokuje kamion," informovala v pátek ráno na twitteru policie. Před sjezdem se vytvořila dlouhá kolona.

[chooze:article;value:479460]

"Stanovili jsme objízdné trasy a apelujeme na řidiče, aby jeli opatrně. Všechny silnice na Vysočině jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností," sdělila policie. "Na dálnici D1 na Vysočině byla vzhledem k povětrnostním podmínkám snížená rychlost na 80 km/h. Dbejte proto aktuálních pokynů na informačních tabulích a jeďte opatrně," doplnila později.

Provoz se obnovil krátce před devátou hodinou. "Kolony se pomalu rozjíždějí, protože sahají až na 173. km, bude situace stále komplikovaná. Dbejte při jízdě po dálnici zvýšené opatrnosti, aby se v koloně nestaly zbytečně další nehody," upozornila policie.

Následně se ale provoz o asi 30 kilometrů dál na dálnici zase zastavil. "V tuhle chvíli je stále zablokovaná D1 na 182. kilometru, tam uvízly kamiony, jsou ve všech jízdních pruzích, kolona je kolem 30 kilometrů, nám se na chvíli podařil uvolnit pravý jízdní pruh, ale na kolonu to nemělo žádný vliv," řekl TN Live mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. "Počítám, že tu kolonu budeme rozjíždět ještě několik hodin," dodal. V poledne už ale dálnice byla zase průjezdná v obou směrech.

Při nehodě zemřel jeden člověk

Problémy způsobilo počasí i na dalších místech. U Přerova na D1 uvázl kamion a dálnice byla v místě neprůjezdná. Na D46 se za Prostějovem se vytvořila kolona po vážné nehodě.

Sněžilo i v Polsku. "Kvůli nesjízdné silnici v Polsku je aktuálně zastavena doprava z Náchoda do Polské republiky," informovala policie. Dopoledne se provoz opět obnovil. Po celém Česku nabouraly desítky řidičů. Ve Středočeském kraji zemřel při nehodě jeden člověk. 

Průjezd silnicí z Jihlavy na Znojmo blokují v mnoha místech uvázlé kamiony:

Komplikace na železnici

Sněhová kalamita dělá problémy i na železnici. Až do deseti hodin dopoledne kvůli počasí podle informací Českých drah nejezdily osobní vlaky mezi Ostravou a Českým Těšínem.

Na hranici se Slovenskem poblíž Mostů u Jablunkova zase spadl na trať strom. Některé vlaky tak musela nahradit autobusová doprava, vlak EN 443 Slovakia, který jel z Prahy do města Humenné, stál u hranic a nabral asi pětihodinové zpoždění.

Sněžit má celý pátek

"Na jihu a jihozápadě od nás postupuje zvlněné frontální rozhraní, které přinese během dnešního dne na většinu území sněžení a na jih a jihovýchod Moravy také mrznoucí srážky," upozornil v pátek Český hydrometeorologický ústav. "Do zítřejšího rána napadne od 1 až 5 cm a ve východní polovině území 3 až 12 cm nového sněhu," dodal.

"Za hodinu padá až kolem 2 cm nového sněhu," upozornila meteoroložka Dagmar Honsová. "Na jihovýchodě bude mrznoucí déšť. Teploměr v maximech ukáže -4 až 0 °C, pocitové teploty budou o poznání nižší, mezi -8 až -1 °C," dodala.

Slabé sněžení můžeme očekávat i v sobotu. "V sobotu ráno a dopoledne očekáváme v severozápadní polovině území jasno až polojasno, na jihovýchodě oblačno a místy sněhové přeháňky. Během odpoledních hodin bude docházet k ubývání oblačnosti a k ustávání srážek také na jihovýchodě území," sdělila. V neděli má být slunečno, bude ale mrznout.

Meteorologové už dříve varovali, že v pátek bude ve většině Česka sněžit. Vydali také výstrahu před hustým sněžením pro Moravu, Slezsko a část Čech. 

Výstrahu ČHMÚ v pátek aktualizoval. Přes den podle ní už bude sněžit jenom slabě až mírně. Naopak meteorologové upozornili na to, že v sobotu přijdou do Česka silné mrazy, které zasáhnou celé území.

Dálnice D47 na Olomouc je neprůjezdná, blokují ji dlouhé fronty s kamiony:


[chooze:gallery;value:29664]

[chooze:minuta;value:7bbb37a0-e588-4e6b-83d2-e53b15eb78c1]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.