Jak zdobíte vánoční stromeček? Hodně to o vás řekne, tvrdí psychologové

Vánoční výzdoba je už několik týdnů všude kolem nás a její formy se hodně liší. Někdo zdobí ve velkém stylu, někdo jen velmi málo a někdo vůbec. Psycholožka Karina Hirnová pro deník Daily Mail popsala, co jednotlivá výzdoba stromečku říká o jeho majiteli. 

Přezdobený stromeček

Vánoční stromeček, na kterém přes ozdoby nejde skoro vidět jehličí, značí silný temperament. "Ukazuje někoho, kdo je temperamentní a spontánní. Rozhodně to není někdo, kdo je plachý a tichý," tvrdí psycholožka. 

Minimalistický stromeček

Minimum ozdob podle psycholožky značí potřebu pořádku. "Lidé, kteří dbají na minimalistický vzhled, mají rádi pořádek," uvedla. Dodala, že takoví lidé také často rádi cestují a zvykli si mít jen málo hmotných věcí. "Když cestujete, tak nemůžete mít u sebe vždy spoustu věcí," vysvětlila Hirnová.

Tradiční stromeček

Mezi tradiční barvy Vánoc patří červená, zlatá a zelená. Lidé, kteří ladí stromeček do těchto barev, mají podle psycholožky rádi tradice. "Je to o vzpomínkách. Tento typ osob rád hostí své blízké a miluje tradice," popsala. 

Termín zdobení

Nejen samotná výzdoba stromečku je podle psychologů vypovídající. Podle odborníků je zajímavé sledovat také to, kdy vánoční výzdobu pověsíte. Někdo totiž nemůže vydržet a má ji třeba už od října. Psycholožka Carmen Harrová o takových lidech říká, že mají problém "žít přítomným okamžikem", což ovšem není nutně špatná věc.

[chooze:article;value:479175]

​"Pokud jste jedním z mála lidí, kteří mají světýlka na domě pověšená už od října, pak chcete být první, kdo něco udělá," řekla odbornice pro Daily Mail. "Baví vás to a také se chcete vyhnout předvánočnímu shonu," dodala. Takové organizační schopnosti mají podle ní výhody v reálném světě, protože je tento typ člověka "o krok napřed před všemi ostatními". Na druhou stranu zmiňuje, že všechno má svůj čas a touha stihnout věci dříve ubírá radost ze života v daném okamžiku.

Přelom listopadu a prosince je klasickým obdobím pro vánoční výzdobu, kdy zdobí většina lidí. "Takový člověk je stále rád trochu napřed. Zdobení v listopadu navíc ukazuje, že se na svátky opravdu těší, protože má spoustu času na doplnění nebo výměnu dekorací před velkým dnem," řekla Harrová.

Zdobení v posledním týdnu před Vánoci zase podle psycholožky značí problém s prokrastinací nebo nedochvilností. "Tito lidé mají tendenci odkládat věci na poslední chvíli," řekla odbornice. Většinou také nejde o velké milovníky vánočních svátků. 

Prodejci vánočních stromků mají v Česku žně. Podívejte se, jaké jsou nejoblíbenější:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.