Do lesa: Lidé o Vánocích krmí divokou zvěř. Často volí nevhodnou potravu

Krmit zvěř o vánočních svátcích je jedním z nepsaných mysliveckých zákonů. Divoká zvířata se totiž musí připravit na zimní období a vytvořit si tukovou zásobu. "Správné přikrmování nám například ovlivní růst parůžků, vývoj mláďat nebo snůšky pernaté zvěře," prozradila v pořadu Do lesa Štěpánka Kováříková z Lesů hlavního města Prahy.

O vánočních svátcích do lesa proudí řada lidí, kteří nechávají zvířatům v krmelcích potravu. "Důležité je, aby byl v přírodě dodržován klid, protože je pro zvěř jakýkoliv pohyb vysilující," pokračovala Kováříková.

Škodit zvířatům nemusí jen hlukem, ale i v dobré vůli doneseným jídlem, které není vhodné. 

[chooze:article;value:474634]

"Pokud chce někdo přilepšit zvěři, doporučuji kontaktovat místní myslivce v dané honitbě. Ti určitě rádi poradí. Co určitě nedoporučuji nosit, jsou zbytky jídla, sladkosti, exotické ovoce a pečivo," dodala.

Doporučená potrava pro zvěř spadá do čtyř kategorií. Těmi jsou objemná, jadrná, dužnatá a minerální.

"Do minerálních zařadíme například minerální lizy a sůl, protože srstnatá zvěř trpí na nedostatek sodíku. V objemných krmivech předkládáme sušenou trávu nebo listy keřů a stromů. V dužnatých krmivech předkládáme jablka či mrkev. Ty však nesmí projít mrazem. Jadrná krmiva jsou bohatá na hodně živin. Zařazujeme tam obiloviny, jako je ječmen nebo oves," uvedla Kováříková.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.