Lékárny zatím nevědí, kdy obdrží sirupy pro děti. Stát je slibuje příští týden

Tisíce zoufalých rodičů chodí denně do lékáren a velmi často odcházejí s prázdnou. Nemají čím srazit horečku u dětí. Česko je přitom na prahu epidemie respiračních onemocnění.

Ministerstvo zdravotnictví slíbilo sto tisíc dávek léků na bolest a horečku do Vánoc, jenže kdy přesně se na pultech objeví, nikdo netuší. Lékárny kontrolují prakticky nepřetržitě, zda je možné je objednat. Zatím ale s nulovou úspěšností.

[chooze:article;value:479388]

​"Vidíme skladové zásoby dodavatelů. Jakmile je lék skladem, objednáváme. Ten řetězec je velmi rychlý. Když objednáme ráno, ještě ten den odpoledne ten lék jsme schopni dostat," popsal proces lékárník Jan Juchelka.

Nemocnice se mezitím plní dětmi, kterým nejdou horečky srazit. Převládá chřipka, zánět průdušek a kašel, který nejde zastavit. Výrazný nárůst příjmu dětských pacientů mají například v nemocnici v Mostě.

Tamní nemocniční lékárna si vyrábí léky na teplotu sama, ale desítky sirupů prodá během pouhé hodiny. "V nemocnici zatím je dostatek léků, to chci rodiče uklidnit. Ambulance jsou teď docela přeplněné, spousta dětí nemá vlastního obvodního lékaře," uvedla primářka dětského oddělení mostecké nemocnice Marie Váchová.

[chooze:article;value:479412]

​Ministerstvo ve středu uvádělo, že léky budou do Vánoc. Ve čtvrtek svá slova upřesnilo. Lékárny by je měly mít do příštího úterý. "Nevíme, kdy budou přesně, který den v distribuci. V okamžiku, kdy budou u distribučních firem, pak se do lékáren dostanou velmi rychle," vysvětlil prezident České lékárnické komory Aleš Krebs.

"Patnáctého se to má vyexpedpovat, takže do pěti dnů by to mělo být v lékárnách. Bude se to rovnoměrně rozdělovat," doplnil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.