Nájemníci z Harrachova jsou v koncích. Stát jim extrémně zdražil bydlení

"Já jsem plně invalidní, mám amputovanou nohu a ochrnutou ruku. A čeká mě druhá amputace," popsala televizi Nova těžkou životní situaci nájemnice Simona Říhová. Do bytu na Klondajku se ke svojí sestře a autistickému synovci nastěhovala kvůli špatnému zdravotnímu stavu. Za 3+1 doposud platili asi pět tisíc korun.

Poté, co si byty převzalo ministerstvo financí, se ale částka zčtyřnásobila. A to i přesto, že je celý dům ve špatném technickém stavu. "Je tady obrovská vlhkost, to jsme reklamovali několikrát. Plíseň v každý místnosti, ale je to boj s větrnými mlýny. Když nám přišla smlouva na byt, tak je tam napsaný, že je to luxusní byt první kategorie," postěžovala si paní Simona.

"Ministerstvo financí musí spravovat svůj majetek podle zákona. Pokud pronajímáme nějaký byt nebo dům, tak to musí být za tržní nájemné," vysvětlil mluvčí resortu Tomáš Weiss.

[chooze:article;value:406694]

​Na zvýšený nájem nemá ani paní Simona, ani ostatní nájemníci. V bytových domech totiž žijí převážně sociálně slabší obyvatelé. Navíc nové smlouvy jsou pouze na dobu určitou. Nikdo je proto zatím nepodepsal.

"Z ministerstva nám furt chodí nějaké obsílky, dopisy, zvýšený nájemný, vystěhování do konce roku 2022," řekla další nájemnice Silvie Loudová. "Pořád nás kontaktujou. Vždycky, když přijde dopis, je to výhružný. Podepište smlouvu, uhraďte to," potvrdila její sousedka Dagmar Tothová.

"Chtěl bych popřít obavy, že bude ministerstvo financí někoho vystěhovávat," zdůraznil Weiss. Nájemníci ale také tvrdí, že jim pracovníci ministerstva financí naznačovali, komu dát hlas v komunálních volbách.

Více se celé kauze budou věnovat nedělní Střepiny.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.