Europarlament řeší korupční skandál. To jsme ještě nezažili, tvrdí europoslanci

Počítače, mobilní telefony a několik stovek tisíc eur skončily v rukách belgické policie po sérií razií v bytech a domech evropských úředníků. "Já jsem podobnou kauzu za osm a půl roku, co jsem v Evropském parlamentu, nikdy nezažil. Musela to být asi organizovaná skupina," řekl europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

V poutech skončili minimálně čtyři lidé, vyšetřování se ale bude pravděpodobně týkat mnohem širšího okruhu. Mezi zadrženými má být řecká místopředsedkyně europarlamentu Kailiová a její partner. Policisté se zaměřili i na řadu italských politiků a úředníků.

Skandál se v Bruselu asi nejvíce dotkl druhé největší frakce Evropského parlamentu, kterou je S&D. Většina zadržených měla blízko právě ke spojenectví socialistů a demokratů. Česká republika má v této frakci jednu europoslankyni, kterou je Radka Maxová (ČSSD). "Mě to šokovalo, protože náš tým si zakládá na transparentnosti a férovém jednání. Je to nepřijatelné pro kohokoliv z naší politické skupiny," uvedla Maxová.

[chooze:article;value:478620]

Frakce je ale na půdě parlamentu známá benevolentnějším přístup ke Kataru i státům jako je Rusko nebo Írán. A podle některých politiků teď do sebe pomalu zapadají jednotlivé dílky skládačky

"Místopředsedkyně EP Eva Kailiová nebo belgický poslanec Caravella jsou jedni z těch poslanců, kteří říkali, že se situace v Kataru velmi posunula pozitivním směrem," doplnil europoslanec Marcel Kojala (Piráti).

Socialisté už Kailiové pozastavili členství ve frakci a vyloučila ji i její domovská politická strana v Řecku. V europarlamentu by teď mohl vzniknout vyšetřovací výbor, který by měl mimo jiné zajistit, aby se podobná situace už neopakovala.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.