Začala stavba mostu, který ponese horkovod z Temelína. Prvního ze tří

Bude dlouhý přes sto metrů a ve výšce osmi metrů pomůže překonat přírodní biotop s rybníky. Visutý most ponese část horkovodu propojující České Budějovice s jadernou elektrárnou Temelín. „Aktuálně máme hotové dvě betonové konstrukce, což jsou dva pylony o výšce sedmnácti a půl metru,“ sdělil projektový manažer Petr Průdka.

Spojují je silná lana. Jedno z nich by udrželo přibližně 350 osobních aut. "Je to jeden ze tří mostů, který na trase horkovodu bude. Jinak je horkovod veden kompletně přibližně 1,3 metru pod zemí," vysvětlil mluvčí jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

[chooze:article;value:471590]

Energetici už postavili 22 z celkových 26 kilometrů horkovodu, ve kterém bude do Českých Budějovic proudit voda ohřátá na 140 stupňů Celsia. "Temelínské teplo by mělo pokrýt více než třetinu tepla v Českých Budějovicích. Konkrétně by měla být na temelínské teplo napojena největší českobudějovická sídliště," doplnil Sviták.

"Pro nás je to teď velké plus a určitě i ve vztahu k cenám energií. Pro město to pro příští topnou sezonu i ty následující bude skvělé, že tolik nebudeme muset sahat tolik hluboko do kapsy," těší se primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová.

Jihočeská metropole čeká na přivaděč už třicet let. Příští rok na podzim by se ho mohla konečně dočkat. Horkovod vyjde na skoro 1,07 miliardy korun. Podobný by mohl vést také z jaderné elektrárny Dukovany do Brna, které je z 80 procent závislé na vytápění drahým plynem.

[chooze:article;value:471982]

Plán zásobovat Brno teplem z elektrárny chce premiér Petr Fiala (ODS) novelou zákona zařadit na seznam priorit v takzvaném liniovém zákoně. "Může to zkrátit celé schvalovací procesy minimálně o několik měsíců, ale spíš o několik let," doufá Fiala.

"Usnadní to jednání s těmi majiteli dotčených pozemků," věří primátorka Brna Markéta Vaňková. Pracovní skupina už potvrdila, že projekt je technicky proveditelný a dokonce i současné ceny ho dělají i ekonomicky zajímavým.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.