Prezident chtěl zabránit svému odvolání. Teď má Peru první prezidentku

Peru zažilo divokou noc. Ve středu večer ohlásil prezident země Pedro Castillo rozpuštění parlamentu, který měl projednat jeho sesazení z funkce a ustanovení nové prozatímní vlády, která měla zemi dovést k předčasným volbám. Jeho snaha o převrat ale nevyšla. Armáda snahu o puč odsoudila a parlament většinově schválil Castillovo odvolání. Následně pro něj přišla policie. Obviněn je ze závažného porušení ústavního pořádku, informovala americká CNN.

Jen pár hodin po Castillově sesazení se prezidentské funkce ujala dosavadní viceprezidentka Dina Boluarteová. Ta jasně odsoudila Castillovo jednání. Zároveň vyzvala ke smíru a politickému příměří. "To, o co žádám, je prostor a čas, abych mohla zachránit naši zemi," prohlásila podle BBC po své inauguraci. Jde o první ženu v tomto úřadu.

Bývalý učitel a levicový politik Castillo, který se prezidentem Peru stal v loňském roce, čelil před svým odvoláním obviněním z vedení rozsáhlé korupční sítě, z níž měli profitovat jeho příbuzní a blízcí. Podle něj šlo ale jen o záminku, která měla vést k jeho odvolání.

"Celá má rodina je pod útokem, jehož jediným cílem je zničit mě. Nechtějí, abych dokončil svůj mandát. Ale já vám slibuji, že jej dokončím. Nejsem zkorumpovaný," prohlašoval Castillo ještě v říjnu.

Převrat plánovali také extrémisté v Německu: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.