Lidé kritizují vánoční stromy v některých městech. Vyberte ten nejošklivější. ANKETA

Bez rozsvíceného vánočního stromku si Češi svátky nedokážou představit. Každý rok se města předhání v tom, které bude mít tu nejhezčí výzdobu. Redakci TN.cz obdařili čtenáři značným množstvím fotografií vánočních stromečků.

A mnohé budí velké vášně. Lidem se například nezamlouvá ten na Veronském náměstí v Praze 15. Podle některých se příliš nepovedl. S tím souhlasí také vedení městské části. "Na náměstí byl vysazen stromek, kterému to tam moc neprospívalo. A podle toho vypadá. Proto byl vysazený nový strom, který se bude rozsvěcet v neděli. Je o kus dál, kde je závětří. A mohlo by to pro něj být lepší. Chceme jít cestou, že stromeček bude živý. Nechceme řezat," řekla TN.cz Pavlína Nejedlíková, která je pověřená vedením kanceláře starosty Prahy 15.

[chooze:article;value:478171]

Velmi netradiční vánoční stromeček je zase v Praze-Ďáblicích. "Vím o něm. Také si myslím, že to není optimální řešení. My jsme ho zdědili po bývalém vedení městské části, které končilo na podzim. To už byla jeho akce. My samozřejmě preferujeme už na příští rok zasadit živý strom a používat ho," vysvětlil starosta Ďáblic Martin Tumba (Volba 2010).

Lidé kritizovali i stromeček v Újezdu nad Lesy v Praze. "Ke stromku se stuhou, který je součástí výzdoby celého parku, vám mohu doplnit jen to, že toto není náš vánoční strom a organza slouží k umístění ozdob, které vyrobily děti pro NF Světluška," sdělila tajemnice Úřadu městské části Praha 21 Šárka Zátková.

Pobouření byli mnozí z umístění stromečku ve Velkých Svatoňovicích na Trutnovsku. Jen kousek od něj totiž stály popelnice a mobilní toaleta. "Všechno už je uklizené. Byla tam velká rekonstrukce a probíhaly stavební práce. Firma už ale vše odklidila. Proto máme rozsvícení stromečku až tento pátek. Časově se to totiž nestíhalo," vysvětlil starosta Viktor Marek (nestraník).

[chooze:gallery;value:29607]

Ani v Terezíně se některým stromek nelíbil, zdál se jim křivý i málo nazdobený. Mnozí však vůbec netuší, že se jednalo o krásný dárek. "Je to dárek od seniorů, kteří ho na své 80. narozeniny darovali městu. Je mi trapně za ty lidi. Kdybychom ho kupovali, tak neřeknu půl slova," rozčílil se starosta města René Tomášek (Reset).

Vlnu kritiky sklidil také stromeček v Sadské na Nymbursku. Na fotografii to totiž vypadá, že má nazdobenou pouze jednu stranu. Podle místostarosty Jakuba Bartáka (Společně pro Sadskou) tak ve skutečnosti nevypadá. "Máme tento stromek už několik posledních let. Toto zase byla udělaná fotka na sociální sítě. V tu chvíli byla totiž porucha na jističi a nesvítila většina řetězů. On tak nevypadá. Toto byla jen aféra. Ten strom vypadá posledních několik let stejně. Bylo to jen selhání techniky," vysvětlil Barták.

Kritiku za vánoční stromeček sklidila také řada dalších měst a obcí. Mezi nimi byl například hubený stromek ve Vsetíně nebo křivý stromek v Prostějově. "Je pravda, že stromeček není rovný. Nicméně je krásný a většina reakcí je naopak pozitivní. Nevidíme v tom žádný problém," uzavřela mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová.

[chooze:poll;value:c07a918cc67377f2de75e3b3b2805bcb52be955e;layout:tn_nova]

Krásné stromečky

Mnohým městům se naopak vánoční výzdoba pořádně povedla a lidé stromečky na náměstích chválí. Většině se líbí třeba ten na Staroměstském náměstí v Praze, kde stojí urostlý smrk z Děčínska. 

Je na něm přes šest kilometrů světelných řetězů a 170 koulí. Osvětlení je z úsporných LED žárovek, strom svítí každý den od 16 do 24 hodin. "Je opravdu moc krásný," uvedla jedna z turistek.

[chooze:gallery;value:29610]

Lidé obdivují také strom třeba v Rokycanech u Plzně, Kroměříži, Frenštátě pod Radhoštěm nebo Havířově. Nejinak je tomu i v Kolíně, Mohelnici, Jílovém u Děčína nebo Rumburku.

[chooze:poll;value:9b70fcdef694b22998c0500776c55adaf60252ba;layout:tn_nova]

Letos si připlatíme i za vánoční stromečky. Podívejte se na reportáž:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.