Lékárny stále nemají dost léků pro děti. Chybí i látky na výrobu individuálních přípravků

V Česku je už od září nedostatek léků na horečku pro malé děti. "Je skutečností, že u některých přípravků s obsahem léčivých látek paracetamol a ibuprofen v lékových formách vhodných pro léčbu horečky u kojenců a malých dětí (zejména čípky, sirupy) došlo v průběhu roku k opakovanému přerušení dodávek do ČR," přiznalo redakci TN.cz složitou situaci ministerstvo zdravotnictví.

Důvodem výpadků mají být problémy s výrobou a distribucí léků. Není to tak problém jen Česka, ale celé Evropy. Výroba běžných léčiv se totiž ve velkém přesunula mimo země EU. U sirupu Nurofen pro děti Jahoda 20 mg/ml 100 ml pak navíc Státní úřad pro kontrolu léčiv nařídil jednu ze šarží stáhnout od zákazníků kvůli chybě ve výrobě.

[chooze:article;value:477573]

"Výpadek registrovaných léčivých přípravků s léčivými látkami paracetamol a ibuprofen v lékových formách čípků a sirupů mohou pomoci překlenout také tzv. individuálně připravované léčivé přípravky, tedy léky připravované pro konkrétní pacienty," radí mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

"Lékárny bohužel nemají dostatek ibuprofenu, aby byly schopny připravit čípky ve svých laboratořích," namítá ale mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová. Jako alternativu nabízí přípravky s paracetamolem, kterého je v lékárnách už dostatek. "U dětí nad 20 kg je pak možno podávat ibuprofen v tabletách," dodává.

Paracetamol sice působí proti horečce a bolesti, na rozdíl od ibuprofenu ale nemá protizánětlivé účinky. Navíc může při předávkování způsobit poškození jater. Proto je důležité pozorně hlídat, zda jej neobsahuje více léků, které berete.

[chooze:article;value:476720]

Situace na trhu s léčivy by se ale postupně měla zlepšovat. "Některé tyto léčivé přípravky, především perorální suspenze, již mají dodávky obnovené. K obnovení dodávek dalších přípravků, například čípků, pak má podle hlášení farmaceutických firem dojít postupně od poloviny prosince, v lednu, únoru a březnu," sdělila TN.cz mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Klára Brunclíková.

Ministerstvo pak připravuje novelu zákona o léčivech, která by po farmaceutických společnostech vyžadovala, aby u některých léků držely jejich zásoby alespoň na dva měsíce. Chce tak zajistit, aby k podobným výpadkům už nedocházelo.

Lék z lysohlávek jako nová naděje při léčbě depresí. Vědci shánějí dobrovolníky:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.