Chřipka se vrací v plné síle. Rodiny s dětmi jsou nejrizikovější

Kašel, rýma a bolest v krku. V Česku jen těžko najdete člověka, který by se letos s takovými příznaky ještě nesetkal. Respirační nemoci teď cirkulují mezi lidmi nebývalou rychlostí. Nejhorší situace je na jižní Moravě. "Máme vyšší hladinu nemocnosti než v době předcovidové. Nakažených je přes 2 000 na sto tisíc obyvatel," řekla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Aktuálně se respirační nemoci nejvíc šíří mezi školáky a lidmi v produktivním věku. Rodiny s malými dětmi často procházejí jednou nákazou za druhou. "Od té doby, co začali kluci chodit do školy a do školky, pořád nosí něco domů," řekla paní Barbora Svobodová, jejíž synové jsou zrovna nemocní.

[chooze:article;value:476720]

U malých dětí nebo seniorů může často i obyčejné nachlazení způsobit zápal plic nebo zánět průdušek. Lékaři proto doporučují nepodceňovat ani běžnou rýmičku.

Podle hygieniků může za rychlé šíření nemocí vlhký začátek zimy a hlavně roky strávené s covidem. Nošení respirátorů na čas úplně vymýtilo třeba chřipku. "Je to neuvěřitelné, protože jsme letos neměli jediný případ těžké chřipky," podivoval se přednosta kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno Petr Husa.

Teď se viry a bakterie znovu vracejí v plné síle a třeba dvouleté děti se s nimi mohou setkat úplně poprvé. "Jednoznačně doháníme ty dvě sezóny, kdy se přirozená cirkulace zastavila," dosvědčil praktický lékař Ivo Procházka.

[chooze:article;value:476355]

Podobný názor má i prezident Lékařské komory Milan Kubek. "Protiepidemická opatření proti covidu eliminovala také chřipku, takže teď můžeme očekávat její návrat. Přijdou ale i další choroby. Covid, chřipka i různé jiné respirační viry," myslí si Kubek.

Testy potvrzují, že chřipkový virus má na svědomí zhruba deset procent současných nákaz. Jedná se o kmen, proti kterému velmi dobře chrání očkování.

Důležitá je podle Kuba především svědomitá sebeizolace u lidí, kteří budou mít chřipku či rýmu. "Chtěl bych lidi vyzvat, aby se izolovali a nechodili ven, pokud jsou nemocní. Když už budou muset mezi lidi, tak by si měli vzít aspoň roušku," doporučil Kubek.

Na celý rozhovor s prezidentem Lékařské komory Milanem Kubkem se můžete podívat zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.