Zásah přímo do srdce. Útok drony na ruská letiště si někdo šeredně odskáče

Útok na dvě vojenské letecké základny z 5. prosince patrně naplánovala Ukrajina. A jedná se o úspěch. Škody sice nejsou nijak rozsáhlé, ovšem už jenom to, že se podařilo dostat drony stovky kilometrů do ruského vnitrozemí, způsobilo ruským ozbrojeným silám vrásky na čele.

Při útoku drony podle Rusů poškodily dvě letadla, zemřeli tři lidé a čtyři jsou zranění. Cílem byla vojenská letiště v Saratově a Rjazani. Rusové dále uvedli, že k útoku byly použity sovětské drony Tu-141 Striž.

Podle britské tajné služby jsou na základně Engels 2 u Saratova umístěné strategické bombardéry Tu-95, celkem by jich mělo být 30. Letadla jsou schopna nést jaderné zbraně. Nelze také vyloučit, že na důstojníky zodpovědné za ochranu letišť čekají tvrdé tresty.

​Vojenský publicista Jiří Vojáček je přesvědčený, že se určitě jedná o útoky: "Sice těch zbraní, které by mohli Ukrajinci pro útoky na takto dalekou vzdálenost použít, není mnoho, ale jsou. Minimálně se hovoří o dvou. Buď to, že upravili drony Tu-141 Striž, anebo že použili obávané turecké drony Bayraktar, které mají dolet až 4 000 kilometrů."

Příprava podobného útoku je velmi náročná. Nestačí mít jen mapu a píchnout prstem do místa, kde může být zaparkováno nejvíce letadel. Útoku musí předcházet rozsáhlá zpravodajská činnost, popsal bezpečnostní expert David Rožek: "Je potřeba najít vhodné místo pro útok na letišti, aby bylo zasaženo co nejvíce letadel a personálu, aby to způsobilo co největší škody na infrastruktuře. A k tomu je potřeba to letiště velmi dobře znát. Nejenom vědět, co kde je, ale znát to i po stránce provozní, tedy kdy je tam největší frmol nebo kdy se tam zdržují posádky na brífinku. Toto je potřeba nějakou dobu sledovat a pak zvolit vhodný čas pro útok. Také je potřeba se vypořádat s ruskou protivzdušnou obranou."

[chooze:article;value:476266]

Povzbuzení pro mužstvo

Za posledních několik týdnů nemají Ukrajinci žádné nové územní zisky, útok na ruské základny tak může posloužit i jako povzbuzení morálky mezi vojáky. "Je to přímá demonstrace toho, že je ukrajinská armáda schopná zasahovat ruskou armádu na ruském území, na místech, kde to bolí, kde to Rusko bude tížit ekonomicky. Je to také symbolika ve směru k zahraničním partnerům. Jako vděk za technologie, že je Ukrajinci umí použít, a to efektivně. Dále vzkaz Rusku, že to není jen Rusko, které může zasahovat kritickou infrastrukturu," objasnil Rožek.

"To, co dělají, je velmi efektivní. Pokud je vás protivník velmi silný – a Rusko je stále silnější, než je Ukrajina, a až do konce války silnější bude, protože ten stát je počtem obyvatel třikrát větší a velikostí ekonomiky ještě více – tak Ukrajinci se musí bránit velmi efektivně. Útočit na místa, kde jsou Rusové nejslabší. A to je logistika. A dělají to dobře, vidíme, že takový útok na několik dní část fronty úplně uspí," zhodnotil Vojáček.

[chooze:article;value:477960]

Kritika od ruských komentátorů

Na útok velmi popuzeně reagují ruští vojenští komentátoři, upozornil americký Institut pro studium války (ISW). Poukazují na chabé zabezpečení ruských leteckých základen, a to i přesto, že ruští velitelé mohli předpokládat, že to jsou potenciálně primární cíle. Někteří zmiňují také to, že Ukrajinci mohli útoky spustit přímo z ruského území.

Komentáři také volají po tvrdším potírání terorismu v Rusku a také po odvetných úderech na Ukrajině. Jenomže to skýtá jeden velký problém. Poté, co Rusové začali s intenzivním ostřelováním ukrajinské energetické infrastruktury v rámci doktríny SODCIT (více si o této doktríně můžete přečíst zde na TN.cz), tak jim postupně dochází rakety.

"Rusko už teď vypustí více střel, než je schopno si samo vyrobit. To znamená, že se dostává do vojenského deficitu. Protože už teď shání jakéhokoliv dodavatele, a to včetně oslovení Severní Koreje. Rusko by rádo zintenzivnilo vojenské operace, přinejmenším se zostří rétorika politická. Mohou se objevovat obvinění Ukrajiny z válečných zločinů, může to sloužit jako legitimizace k použití nějakých zásadně ničivějších zbraní. Na druhou stranu to Rusko zváží, protože by to znamenalo provokovat NATO. A Rusko si nyní nemůže diktovat podmínky," uzavřel Rožek.

Podívejte se na rozhovor s Jiřím Vojáčkem na TN Live, kde mimo jiné vysvětluje, proč se Ukrajinci k útokům oficiálně nehlásí nebo se hlásí se zpožděním:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.