Kdy objednávat dárky, aby dorazily včas? Termíny u dopravců se liší. PŘEHLED

Dopravci se na Vánoce každoročně pořádně připravují a posilují své kapacity, aby stihli přepravit co nejvíce dárků. Každý rok ale čelí většímu a většímu náporu, a proto zákazníky dopředu varují, aby objednávky nenechávali na poslední chvíli. Největší přepravní služby už také zveřejnily data, do kterých garantují, že dáreček pod stromeček stihnou dovézt.

Česká pošta

Česká pošta přepraví každý rok desítky milionů balíků a během vánoční špičky projde rukama zaměstnanců v jeden den zhruba půl milionu zásilek. "Aby dárky pod stromeček dorazily včas, stanovila Česká pošta rozhodný den na 21. prosince. Pokud do tohoto data obdrží všechny druhy balíkových zásilek do přepravy, zaručuje jejich dodání do Štědrého dne," uvedla pošta na svých stránkách.

[chooze:article;value:476317]

​Pokud klienta pošťáci 23. prosince na adrese nezastihnou, tak má šanci získat dárek ještě na Štědrý den. Pošťák totiž uloží zásilku na místním depu či DSPU (logistické třídicí centrum – pozn. red.), kde si ji lidé mohou vyzvednout ještě 24. prosince od 8 do 11 hodin. "Nevyzvednuté zásilky budou 27. 12. k dispozici na ukládací poště," dodala pošta. 

PPL

Také PPL bude balíky doručovat ještě v pátek 23. prosince. "Doručení bude záviset na tom, jestli stihne e-shop balík expedovat. Pokud to bude ve čtvrtek 22. prosince, tak PPL přes 98 procent takových zásilek v pátek 23. prosince doručí a dárek bude v sobotu pod stromečkem," uvedl generální ředitel PPL CZ Petr Horák. Na Štědrý den pak stihnou vyzvednout dárky ještě ti, kteří využijí službu PPL Parcelboxy.

​Přepravce je prý na nápor připravený a v nejvytíženější dny bude mít nasazeno až o 60 % více aut. "V sezoně očekáváme největší nápor v období těsně před vánočními svátky. S predikcí, že letos můžeme pokořit hranici 500 tisíc zásilek za den, což by znamenalo 10procentní nárůst od loňské sezony," dodal Horák.

Zásilkovna

Služba Zásilkovna zvolila jako bezpečný termín pro podání zásilek úterý 20. prosince. "Moc dobře víme, že spousta zákazníků řeší dárky opravdu na poslední chvíli. Své zásilky tedy můžete samozřejmě podávat i po uvedeném datu. Uděláme vše pro to, abychom je do Vánoc vašim zákazníkům doručili. Při podání po tomto termínu však každým dnem významně roste riziko, že zásilka zákazníkům včas nedorazí nebo si ji nestihnou vyzvednout," varuje Zásilkovna

[chooze:article;value:477837]

DPD

Stejné datum radí svým klientům také přepravce DPD. "Pro doručení balíčku před Vánoci je nezbytné, aby nám odesílatel předal balíček k přepravě nejpozději v úterý 20. prosince," upozorňuje DPD.

GLS

Přepravce GLS pro vnitrostátní přepravu doporučuje svým klientům dodat balíčky nejpozději ve středu 21. prosince.

DHL

DHL Express jako expresní mezinárodní přepravce nestanovuje žádné speciální dny D. "Zásilky po České republice standardně doručujeme do druhého dne. V případě, že se zásilky dostanou do naší sítě 22. prosince, tak budou doručeny do Štědrého dne. Letošní Štědrý den vychází na sobotu, to znamená, že pokud k nám zásilky dorazí v pátek ráno, doručujeme je ještě během pátečního odpoledne," popsal provozní ředitel a jednatel společnosti DHL Express Pavel Šmejkal.

K Vánocům patří i stromeček. Podívejte se, které si lidé kupují nejvíce:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.