Rodiče se hádali o 11letého syna. Nakonec skončil v diagnostickém ústavu

O tom, že na partnerské hádky nejvíce doplácí děti, se přesvědčila rozpadající se rodina v Jihočeském kraji. Teprve 11letý chlapec skončil v diagnostickém ústavu. Mohly za to dlouholeté neshody rodičů kvůli tomu, kdo bude mít syna v trvalé péči.

Spory začaly v roce 2018, kdy soud shledal střídavou péči za nevyhovující a svěřil syna do péče matce. Otec měl pouze platit výživné a s chlapcem se pravidelně stýkal. Tento rozsudek se v minulosti neúspěšně pokusil změnit.

Realita se však od rozhodnutí soudu lišila. I když chlapce soud přidělil matce, od loňského dubna se s ním téměř neviděla. Syn totiž veškerý čas trávil s otcem. Partneři se na péči o 11letého chlapce nedokázali dohodnout, a tak opět zasáhl soud.

[chooze:article;value:477206]

Protože ani jeden z partnerů plně nerespektoval podmínky rozhodnutí, učinil Krajský soud v Českých Budějovicích radikální krok. "S ohledem na chování rodičů, kteří nejsou schopni vzájemně se domluvit, umístil soud nezletilého ve věku 11 let do neutrálního prostředí dětského diagnostického ústavu, kde podle soudu nebude ovlivňován a stresován jejich konfliktem," sdělila mluvčí Ústavního soudu Kamila Abbasi.

Vidina syna v diagnostickém ústavu znesvářené rodiče alespoň dočasně sjednotila a proti rozsudku podali stížnost k Ústavnímu soudu. Ten jim dal za pravdu a rozhodnutí krajského soudu částečně zrušil. Rozsudek totiž porušil základní práva a zájmy dítěte.

Partnerské spory ale nejsou u konce. Otázka péče o dítě zůstává stále otevřená. Ústavní soud zdůraznil, že se nepřiklání ani k jednomu z rodičů. O tom, komu nakonec syn připadne nebo zda se rodiče dohodnou na střídavé péči, se teprve bude rozhodovat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.