Prahu čeká menšinová vláda. Piráti a SPOLU se nedohodli

Rada na pražském magistrátu nevznikne na půdorysu vládních stran. Koalice SPOLU se v úterý nedokázala dohodnout s Piráty a další jednání s nimi už ani neplánuje.

Koalice SPOLU se rozhodla, že podporu pro svého kandidáta na primátora Prahy Bohuslava Svobodu (ODS) bude hledat napříč ostatními stranami, ovšem s výjimkou hnutí SPD. Radu chce zvolit jako menšinovou s hnutím STAN. 

Vzhledem k tomu, že hnutí Praha sobě uzavřelo povolební koalici právě s odmítnutými Piráty, znamená to, že do sestavování nové koalice promluví hnutí ANO, které skončilo ve volbách do magistrátního zastupitelstva na konci září druhé.

[chooze:article;value:476896]

"Na úterním jednání měla podle předchozích slov představitelů SPOLU padnout konstruktivní nabídka. To se však nestalo. Z jejich strany stále nevidíme žádnou vstřícnost vítěze voleb, kterému by záleželo na sestavení stabilní koalice," tvrdí Piráti ústy poradkyně primátora Hřiba Martiny Vackové.

Požadavky SPOLU podle Vackové nereflektovaly výsledky voleb. "Dnes se nám dostalo nabídky čtyř gescí, které ale SPOLU 'vykleštilo' účelovým vytvořením nikdy dříve neexistující mocenské pozice radního pro investice s prakticky absolutním vlivem na všechny oblasti chodu města," tvrdí. Například velké investice, jako je trasa metra D, by tak případného pirátského radního pro dopravu dle názoru Pirátů úplně obešly.

Jednání o složení nové magistrátní rady probíhají už dva měsíce. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.