Firma lákala seniory na falešné prohlídky. Stále není jasné, jak přišla ke kontaktům

Dostali pozvánku na vyšetření zdarma, které se po pár minutách změnilo v prezentaci doplňků stravy. "Celkově jsme zaplatili deset tisíc korun," popsal jeden z oslovených mužů.

Jak na seniory prodejci přišli, není jasné. Nejspíš se ale dostali k nějaké databázi kontaktů. Těžké to prý není. "Údaje obyčejných lidí se dají dnes koupit a obchoduje se s nimi velmi čile na internetu. Na dark webu a tak dále," upozornil IT odborník Miloslav Lujka.

Nemusí nutně přitom jít o ukradená data. Existuje řada veřejných databází. "Koupím si řekněme milion údajů o obyvatelích České republiky, stažená z nějakého veřejného rejstříku. Ty jsou krásně filtrovatelné třeba podle data narození," nastínil bezpečnostní expert David Rožek.

[chooze:article;value:477622]

​Grand medical efekt zval na vyšetření lidi nad 50 let. "SMS zpráva mi přišla přesně v den mých padesátých narozenin v sedm ráno," popsala žena pozvaná na akci.

Mnoho informací o sobě, ať už vědomě či nevědomě, prozrazujeme my sami. A to například na sociálních sítích nebo při nákupech přes internet. Podmínkou obchodníků často bývá souhlas se zpracováním osobních údajů. Ty pak ale může využít i někdo další. "Nezřídka je těžké ten souhlas nedat a zároveň se dostat ke kompletaci své objednávky," upozornil Rožek.

Někteří senioři ale internet vůbec nepoužívají a nemají ani mobil. Adresnou pozvánku dostali telefonicky na pevnou linku. "Mohlo to být hypoteticky od mobilního operátora nebo při vyplňování formulářů na očkování," prozradil Lujka.

Data jsou předmětem čilého obchodu navzdory obecnému nařízení o ochraně osobních údajů, takzvanému GDPR. Podle ministerstva vnitra by k jejich ochraně mohlo přispět nahrazení rodných čísel kódem o 32 polích.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.