S naší ropou nepočítejte, vzkazuje Rusko po západním zastropování cen

Moskva reaguje na západní zastropování cen ruské ropy přepravované po moři podle očekávání. Za nanejvýš 60 dolarů, tedy přibližně 1 400 korun, za barel ji prodávat nebude.

Agentuře TASS to řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. "Situaci důkladně analyzujeme, v určité míře jsme na ni byli připravení. Zastropování nepřijmeme. Jak budeme obchod dál organizovat, oznámíme po analýze," uvedl.

Putin už v minulosti vzkázal, že Rusko nepřistoupí na žádné obchodní styky se zahraničím, které budou odporovat jeho zájmům.

[chooze:article;value:477574]

Rusko bude chtít ropu původně určenou pro Západ udat pravděpodobně v Indii nebo Číně. Právě ta ale v posledních týdnech poptávku utlumila a vyčkávala na rozhodnutí o zastropování, protože nechtěla zbytečně platit víc, připomíná agentura Bloomberg.

K páteční dohodě států Evropské unie se připojil i zbytek skupiny G7, a sice Spojené státy americké, Japonsko a Kanada, a také Austrálie. Spojenci se tak snaží Moskvu odstřihnout od dalšího zdroje příjmů, který jí pomáhá financovat válku na Ukrajině.

Rusové stále bombardují Ukrajinu, potýkají se ale s nedostatkem munice:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.