Nebezpečné nemoci zvířat jsou zpět v Česku. Ministerstvo zpřísňuje pravidla

Ministerstvo zemědělství v pátek ve své tiskové zprávě reagovalo na výskyt ptačí chřipky a afrického moru prasat v České republice. Druhá jmenovaná nemoc byla přitom v Česku vymýcena a vrátila se po dlouhých pěti letech.

Náměstek sekce ekologického zemědělství, komodit, výzkumu a vzdělávání Ministerstva zemědělství Petr Jílek ocenil práci Státní veterinární správy, která okamžitě přijala řadu opatření. Ta minimalizují další šíření nákazy. Jedním z nich bylo například vymezení pásma o rozloze 200 km2 od místa nálezu. Do rozpočtu tak bylo SVS přidáno 30 milionů korun.

[chooze:article;value:477487]

V tomto prostoru je navíc podle ministerstva zakázán lov divokých prasat. Omezen je i pohyb lidí v lesích. Opatření se dotknou i chovatelů prasat domácích. "Platí zákaz chovu prasat ve venkovním prostředí, včetně vypouštění do venkovních výběhů. Chovatelé nesmí krmit chovaná prasata obilovinami sklizenými v pásmu infekce s výjimkou obilovin zkrmovaných chovaným prasatům s prodlevou 42 dnů od jejich sklizně," uvedl tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Proti ptačí chřipce se pak budou bránit chovatelé drůbeže. Ti musejí zabránit jejich kontaktu s volně žijícími ptáky a přesunout zvířata do uzavřených objektů. Pod střechu se navíc musí přesunout i jejich podestýlka, voda a krmivo. To by mohlo být kontaminováno trusem nakažených ptáků.

Pořad Do lesa se zabýval problematikou afrického moru prasat:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.