Českým lékařům se podařila unikátní operace. Pacient má kost z 3D tiskárny

Pan Ondráček už od mládí jezdil rád na motorce. Vše se změnilo letos v březnu. "Spadl jsem z motocyklu, zády jsem nabral sloup, pak jsem měl poraněnou páteř, obě horní končetiny a levou nohu. Konkrétně kost hlezenní," popsal reportérovi TV Nova.

Pana Ondráčka převezli okamžitě do Fakultní nemocnice v Brně, kde podstoupil hned několik operací. "Skončil jsem na úrazové chirurgii v Bohunicích, kde mě dali dohromady. Napřed přišli za mnou s tím, že nohu budu mít zafixovanou, potom došel pan docent Krtička a nabídl mi, že mi na 3D tiskárně vytisknou kost novou a že to bude takový experiment," zavzpomínal.

Hlavní operace přišla letos v červenci. "Protože jsme chtěli zachovat pohyb v hlezenním kloubu neboli kotníku, tak jsme provedli výměnu chybějící kosti, a to pomocí přímo pro pacienta vytvořené titanové náhrady," popsal přednosta Kliniky úrazové chirurgie FN Brno Milan Krtička.

[chooze:article;value:477273]

​Podobné zákroky se zatím prováděly jen ve Spojených státech a v Japonsku. "Na základě 'cétéčkových' dat se podařilo zrekonstruovat pacientovu kost a pak ji z titanu vytisknout na 3D tiskárně," vysvětlil Krtička.

Díky tomu, že se lékařům podařilo vytvořit věrnou kopii pacientovy kosti, výrazně se tak urychlil proces hojení. "Chodím pořád na rehabilitace, rozhýbávám to. Ta noha je víceméně lepší na rozhýbání, nejsou tam bolesti," popsal pacient.

Díky brněnským lékařům dnes dokáže pan Ondráček chodit po svých. Jestli se vrátí na motorku, má jasno. "Na motorku nesednu. Vzhledem k tomu, že rodiče a přátelé o mě měli strach, tak to za to nestojí," řekl.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.