Za vším hledej ajťáka. Data se stávají zlatem současnosti, říká odbornice

Společnost SAP obsluhuje podstatnou část české podnikové sféry a státní správy. "Jsou tři oblasti, kterým by se Česká republika měla více věnovat. Jednou z nich je postavit občana do středu zájmu. Druhá oblast je posilování digitální znalosti zaměstnanců státní správy a výkonnost našich systémů. Státní správa pracuje se starými systémy," uvedla Součková.

Česko podle ní nechce být státem, který bude v digitalizaci dál stagnovat. "V tom je důležitá výzva, opravdu vytěžit maximum z toho, abychom jako stát udrželi konkurenceschopnost a zároveň nabídli občanům vše, co moderní státy mohou," míní.

Podle Součkové na tom ale nejsme až tak špatně. "Podle indexu digitalizace, který vydává EU, uzavíráme druhou desítku z 27, takže nejsme úplně na konci. Ale jsme zhruba v polovině v rámci indexu, který ukazuje na intenzitu využívání novějších technologií," podotkla generální ředitelka SAP ČR.

[chooze:article;value:473351]

​"V dnešním světě je to vše o datech. Data se stávají budoucím zlatem. Když je umíme vytěžit a hledat v nich nové pravdy, tak přichází přidaná hodnota digitalizace. Ta data ale nejsou na tom papíře, jsou v systémech. Myslím si, že to je důležitý posun ve vnímání, který se nám daří na trhu poskytovat," doplnila.

Přestože Česko na tom není v rámci EU nejhůře s digitalizací, potýkáme se s nedostatkem IT pracovníků. "Dříve se říkalo, za vším hledej ženu, dnes by se dalo říct, za vším hledej ajťáka. Neumím si dnes představit obor, ve kterém to IT není potřeba. V současné době produkujeme 5 procent ajťáků, jsme na tom o trochu lépe než EU," uzavřela Součková. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.