Za pohotovost si asi připlatíme. Lékařská komora chce zvýšit poplatek

90 korun, nebo 200? Česká lékařská komora uvažuje o navýšení poplatku za pohotovost.

"Poplatek za ošetření na pohotovostní službě už byl zaveden před patnácti lety, za tu dobu se nikdy nezvyšoval. Je ve výši 90 korun a aby byla zachována jeho hodnota, tak by měl být v současnosti asi 200 korun," řekl prezident ČLK Milan Kubek.

Záchranáři se ale obávají, že by tento krok mohl vést k častějším, takzvaným nadbytečným výjezdům záchranné služby. Pacient by se tak poplatku na pohotovosti vyhnul.

[chooze:article;value:475452]

"Osloví zdravotnickou záchrannou službu, bude vyžadovat její výjezd a eventuelně transport na nějakou ambulanci nemocnice, která není pohotovostí, nicméně tam budou ambulantně, a dokonce i přednostně ošetřeni," uvedl Marek Slabý, prezident Asociace zdravotnických záchranných služeb (AZZS).

Podle šéfa asociace se počet nadbytečných výjezdů pohybuje v rozmezí 30 až 50 procent.

"Ten největší nárůst skutečně vnímáme u výjezdů s nižší naléhavostí. To jsou jednoduše výjezdy, které by mohly i být někdy řešeny jinak než cestou záchranné služby, ale v tuto chvíli systém nenabízí jinou možnost, než právě předání na záchrannou službu," sdělila mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

[chooze:article;value:477003]

Neakutním výjezdům záchranek se prakticky nedá zabránit. Operátoři volajícího nevidí, a tak se musí řídit tím, co jim pacient řekne. "Jsou to obtíže typu infektu dýchacích cest, horeček, bolestí zad, popálenin od slunce a podobně," doplnil Slabý.

Jednou z možností, jak snížit počet nadbytečných výjezdů, by bylo zavedení poplatku po příjezdu sanitky a ošetření pacienta na ambulanci.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.