Energetická společnost ČEZ dostala tři nabídky na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech

Nabídky do soutěže přišly tři. V minulosti se hovořilo také o zájmu ruské společnosti Rosatom a čínské firmy CGN. Ty nakonec stát z bezpečnostních důvodů nepozval. Podle mluvčího ČEZ mají všichni tři uchazeči o výstavbu nového jaderného bloku seriózní zájem.

"Mají řadu dotazů, zajímají se a sestavily velmi silné týmy, takže ten jejich zájem vnímáme jako velmi silný," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Pro Česko je to výhodné hlavně z pohledu ceny, kterou si firmy budou muset konkurovat. Nabídkami ale jen začíná vyjednávání, samotný výběr dodavatele se ještě neřeší.

[chooze:article;value:474223]

​"Finální nabídky očekáváme na konci září příštího roku. Poté nabídky vyhodnotí firma Elektrárna Dukovany II ze skupiny ČEZ a následně hodnotící zprávu předloží ke schválení státu," vysvětlil ředitel divize nová energetika ČEZ Tomáš Pleskač.

Projekt by měl být největší investicí České republiky v novodobé historii, podle zástupců vlády i ČEZ má nový reaktor stát asi 160 miliard korun. "Pro nás je i velmi důležité, aby do toho procesu dostavby bylo zapojeno co nejvíce českých firem a předpokládáme, že podíl českých firem na projektu, který je největším v historii České republiky, mohl přesáhnout 60 procent," ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Česká republika má aktuálně šest jaderných bloků. Dva, každý zhruba o výkonu tisíc megawattů, v jihočeském Temelíně. Další menší čtyři, každý zhruba o výkonu 510 megawattů stojí v Dukovanech. Obě elektrárny vyrobí zhruba třetinu veškeré elektřiny produkované v České republice.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.