Šest rad, jak správně zateplit dům

Zateplení fasády domu dokáže ušetřit až 50 % nákladů na vytápění a klimatizaci ročně. Dům navíc dostane nový kabát, který dnes s drobnými opravami vydrží 50 i více let.  

Šest rad, jak správně zateplit dům

Zateplení fasády domu dokáže ušetřit až 50 % nákladů na vytápění a klimatizaci ročně. Dům navíc dostane nový kabát, který dnes s drobnými opravami vydrží 50 i více let. Aby však bylo zateplení efektivní, je potřeba k němu přistoupit komplexně. Při snaze ušetřit za každou cenu nemusí zateplení plnit své funkce a může docházet k odlupování izolantu či vytvoření tepelných mostů s rizikem vzniku plísní. Celá řada hrozících komplikací může vést až ke znehodnocení investice a samotné stavby. „Samotné zateplení by mělo začít správným načasováním. Lepší je provádět tuto rekonstrukci v příhodných podmínkách, ideálně neklesá-li teplota k bodu mrazu a neprší. Vítáno v tomto případě není ani přímé slunce. Pro správnou funkci celého zateplovacího systému doporučujeme zpracovat pro dům energetický posudek, který odhalí kritická místa úniků tepla, a následně kvalitní projektovou dokumentaci. Podle toho se poté zvolí optimální technické řešení,“ říká předseda Sdružení EPS Pavel Zemene a varuje: „Kutilská práce bývá doma vítána, ale v tomto případě nemusí naplnit dlouhodobá očekávání. Rekonstrukci by proto měla provádět odborná firma specializující se na zateplení.“ Krok za krokem ke správnému zateplení:  

1) Energetický posudek

Ze všeho nejdřív je dobré nechat si energetickým specialistou vypracovat posudek a následně projektovou dokumentaci k domu, ve které projektant doporučí optimální tloušťku zateplovacího systému či vhodný typ izolantu pro dosažení co možná největší úspory energií. Pro rodinné domy lze kvalitní energetický posudek sehnat od 10 000 Kč do 20 000 Kč. Pomocí moderních technologií je navíc dnes možné odhalit kritická místa úniku tepla z domu, která se u starých domů nachází zejména okolo oken.  

2) Správná volba izolačního materiálu

Na stavebním materiálu se šetřit nevyplácí a v případě izolace to platí dvojnásob. Levné izolanty nemusí mít požadované tepelně izolační vlastnosti, což platí obecně i pro kotvení, lepidlo či perlinku. Materiály by navíc měly být od stejného výrobce zateplovacího systému, aby spolu správně fungovaly. Vždy volte pouze kvalitní a certifikované systémy, v případě na trhu nejoblíbenějšího izolantu, pěnového polystyrenu, poznáte takové zateplovací desky díky značce kvality „Q“. Rozhodnete-li se pro levnější, ale rizikový materiál, v lepším případě hrozí snížení výkonu zateplení, v horším případě porucha či úplné zhroucení systému.  

3) Dostatečná tloušťka izolantu

Není to tak dlouho, co se zateplovalo 5 cm izolantu. V zásadě však platí čím více, tím lépe. Rozdíl v ceně není nijak výrazný, volba větší tloušťky izolantu celou rekonstrukci prodraží obvykle jen o jednotky procent konečné ceny. Připlácíme totiž pouze za objem použitého izolačního materiálu, zatímco lepidlo, kotvení a dokonce i práce stojí stále stejně. Větší tloušťka se vám naopak vrátí nejen na ušetřených nákladech na energie, ale prodloužíte také životnost celé stavby lépe chráněné před mrazem a povětrnostními vlivy. S ohledem na předpokládaný vývoj cen energií v budoucích letech se dnes odborníci shodují na tloušťce 14 - 16 cm, pro maximální efekt doporučují i 20 cm izolace. Tisková zpráva epscr. Zdroj: http://bydleni.clanweb.eu/

Celý text naleznete na serveru (http://www.portalobydleni.cz) zde.