Pavel nastínil první plány v prezidentské funkci. Chce lidem pomoct ustát krizi

Na prezidentské oslovení si Petr Pavel zatím dle svých slov nezvykl. Až do poslední chvíle připouštěl variantu, že by ve volbách nemusel vyhrát. "Připravovali jsme se (s týmem) na to, že by se to mohlo vyvinout jinak," řekl v nedělním rozhovoru pro televizi Nova.

Během kampaně několikrát pochyboval o rozhodnutích, která udělal. "Vždy, když jsem se ale setkal s lidmi, jsem si řekl, že to za to stojí. Že se to musí dotáhnout do konce, i když to bolí," prozradil. S protikandidátem Andrejem Babišem (ANO) si zatím netelefonoval, v sobotu si ale vyměnili zprávy.

Změny na Hradě

Jasno o týmu, který si s sebou vezme na Pražský hrad, by chtěl mít do konce února. Zatím prý probíhají diskuze o tom, kdo tam ze současných lidí zůstane a kdo půjde pryč. "K určitým změnám zcela jistě bude muset dojít. Nejen personálním," prozradil Pavel.

Kolika lidí se odchod z Hradu bude týkat, Pavel ještě neví. Nejbližší Zemanovi spolupracovníci ale podle něj určitě odejdou, konkrétně jmenoval například současného kancléře Vratislava Mynáře. Co se týče bezpečnostních prověrek, bude je Pavel vyžadovat. 

[chooze:article;value:486972]

Hrad chce více otevřít lidem, a to nejen fyzicky, ale také informačně. To bude zahrnovat i pravidelné tiskové brífinky. Zkušenosti Miloše Zemana ale Pavel nezavrhuje. Je ochotný se s ním kdykoliv setkat a vyslechnout, co mu stávající prezident bude chtít sdělit.

Návštěva krajů a zahraničí

Nově zvolený prezident také oznámil svůj záměr navštívit tři kraje, kde ve volbách získal větší množství hlasů Babiš. "Jsou to kraje, ve kterých se kumulují větší problémy než v jiných krajích," zdůvodnil své rozhodnutí. Jako první by chtěl vyrazit na Karlovarsko.

Co se týče zahraničních návštěv, kromě Slovenska a Německa Pavel zamíří přednostně také do Polska. Jedny z jeho prvních cest povedou i do Bruselu a Kyjeva, nevylučuje je dokonce ještě před inaugurací.

Plány

Se svým týmem aktuálně začal pracovat na konkrétním plánu pro první rok funkčního období. "Pro první období vidím prioritu v tom, abychom dokázali bez větších sociálních otřesů zvládnout krizi, kterou teď procházíme. Aby lidi neměli pocit, že na ně vláda kašle. A pokud ho mají, tak na vládu zatlačit, aby přidala tam, kde ty problémy skutečně jsou," řekl Pavel.

Následovat budou dlouhodobé plány, jako je zahájení důchodové a daňové reformy. "Čím později s tím začneme, tím hůř," zdůraznil.

Své vítězství Petr Pavel slavil velkolepě. Jeho manželku Evu přemohly emoce:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.