Nové okolnosti nehody vlaků v Prosenici. Strojvedoucí měl málo cvičných jízd

V železniční stanici Prosenice na Přerovsku 13. ledna loňského roku dva nákladní vlaky do sebe bočně narazily. Lokomotiva a tři vagóny naložené dřevem vykolejily. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Škoda byla ale vyčíslena na 21 milionů korun.

Podle drážní inspekce zavinil nehodu strojvedoucí, který projel návěstidlo zakazující jízdu. Navíc měl prý najezdit o sto hodin cvičných jízd méně, než je předepsáno. "Drážní inspekce to ve své zprávě zdůvodňuje zjištěním, že v konkrétních časových úsecích, kdy měl strojvedoucí řídit drážní vozidlo, vykonával funkci pilota," uvedla mluvčí Drážního úřadu Pavlína Straková.

Přesto školicí firma Retrolok strojvedoucímu osvědčení udělila. Podle úřadu má o akreditaci na školení strojvedoucích přijít. "Společnost Retrolok uváděla, že strojvedoucí absolvoval více hodin praktického výcviku, než skutečně odjezdil," doplnila Straková.

[chooze:article;value:452588]

​Společnost má akreditaci na školení strojvedoucích od roku 2015. Jak sama uvádí, vyškolila už přes 450 pracovníků.

"My jsme nijak nepochybili, tam prostě je vyhláškou 16/2012 dáno, že má strojvedoucí pro lokomotivu najíždět dvanáct týdnů. A ten strojvedoucí dvanáct týdnů najížděl. Oni si to nějak přepočítávají na hodiny, což tam nikde není," hájí firmu její jednatel Michal Matějovský.

Firma navíc tvrdí, že drážní inspekce nevyšetřila nehodu pořádně, a že za ni mohl především výpravčí ve stanici. Další postup teď ukáže vyšetřování Drážního úřadu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.