Předvolební debata na Nově. Pavel a Babiš se neshodli na daních, míru či eutanazii

Na začátku duelu vystoupil Petr Pavel s prohlášením, ve kterém zdůraznil, že chce vést debatu v klidu bez útoků. Andrej Babiš s tím souhlasil a dodal, že si přeje, aby to tak bylo i po vyhlášení výsledků v sobotu.

​Kandidáti v debatě hovořili například o jmenování do funkcí ministrů. Babiš v souvislosti s tím řekl, že by nikdy nejmenoval nikoho, kdo je trestně stíhaný kvůli politické činnosti a korupci. Pavel naopak řekl, že by postupoval podle zákona, který to neznemožňuje. Byla by to podle něj zodpovědnost premiéra, který by za dotyčného kandidáta ručil a nesl by reputační riziko.

[chooze:article;value:484473]

Co by však Pavlovi bránilo ve jmenování, jsou extremistické názory, jako je například vystoupení z NATO. "Na to by prezident rozhodně dohlížet měl," řekl. Premiérovi by v takovém případě doporučil obsazení ministerstva, které nepředstavuje bezpečnostní riziko.

Některé extremistické názory podle něj zastává hnutí SPD. Andrej Babiš se ohradil, že SPD nepovažuje za extremistické hnutí. "Pokud by někdy vyhrálo volby, musíme respektovat vůli voličů," zdůraznil Babiš.

Ekonomické otázky

Kandidáti se také vyjádřili k návrhu souboru opatření Národní ekonomické rady vlády, která by měla stabilizovat ekonomickou situaci. Oba se například vyslovili proti zkrácení doby rodičovské dovolené či zavedení karenční doby v případě nemoci. Babiš zdůraznil nutnost snížení DPH, Pavel by zase rád zjednodušení systému daní, které by ale vedlo ke zvýšení některých sazeb.

[chooze:article;value:483844]

Kandidáti se neshodli ani na zavedení eutanazie či legalizaci měkkých drog. V obou případech byl Babiš proti, zatímco jeho protikandidát je těmto otázkám otevřený.

Válka na Ukrajině

Babiš je přesvědčený, že jako prezident by zvládl svolat mírový summit. Využil by k tomu kontaktů se světovými vůdci. Podle Pavla ale mírová konference není v současné době ve hře. "Rusko nemá zájem o jednání. Pokud o jakémkoliv míru hovoří, tak za svých podmínek. Mírový summit v tuto dobu je opravdu nereálný," odvětil Petr Pavel.

​Debata se konala v předvečer voleb. V pátek ve 14 hodin se otevřou volební místnosti, kde lidé budou moci hlasovat do 22 hodin. Volit budou moci i v sobotu, a to od 8 do 14 hodin, kdy se místnosti uzavřou a začne sčítání hlasů.  

[chooze:minuta;value:6b2e4ef0-b776-44f0-9709-d4548ba50f23]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.