Systém nakládání s tajnými dokumenty je nefunkční, tvrdí američtí zákonodárci a bývalí úředníci

Demokratičtí a republikánští zákonodárci shodně uvedli, že došlo k systémovému selhání, pokud Obamova i Trumpova administrativa nedokázala udržet přehled o utajovaných dokumentech po skončení svých funkcí.

"Co se to tady sakra děje, to je moje reakce," řekl senátor Marco Rubio z Floridy, hlavní republikán ve výboru pro zpravodajské služby. "Podívejte se, ve výkonné moci zjevně existuje systémový problém. Mluvíme-li o dvou po sobě jdoucích administrativách ze dvou různých stran, jejichž úředníci na nejvyšší úrovni mají v držení dokumenty na místech, kam nepatří."

[chooze:article;value:485088]

Zdá se, že asistenti a úředníci, kteří mají za úkol zajistit, aby se tajné dokumenty nedostaly do nepatřičných rukou, v práci selhávají, cituje server NBC News odborníka na problematiku zpravodajských služeb Locha Johnsona, který je emeritním profesorem veřejných a mezinárodních vztahů na univerzitě v Georgii.

https://twitter.com/NBCNews/status/1618071422588407809?cxt=HHwWgsC-ydnYxfQsAAAA

"Jejich úkolem je zajistit, aby tito zaneprázdnění politici pochopili důležitost utajení a vrátili dokumenty na správné místo," řekl Johnson, který byl asistentem Kongresu ve výborech pro zpravodajské služby a radil předchozím administrativám v otázkách zpravodajských služeb.

"Při nakládání s těmito dokumenty dochází k neuvěřitelnému množství nedbalosti, což je opravdu dost znepokojující," dodal Johnson. "Potřebujeme nějaké tvrdé tresty pro lidi, kteří mají dbát na to, aby s nimi bylo řádně zacházeno."

Zaměstnanci Bílého domu mají každý utajovaný dokument zaevidovat, přidělit mu číslo a vést o něm přehled, aby bylo možné dokument kdykoli evidovat. Podle bývalých úředníků se tento proces během Trumpovy vlády poněkud rozpadl, a to kvůli prezidentovým zvyklostem a některým nezkušeným zaměstnancům. Příznivci bývalého prezidenta však toto tvrzení popírají.

Elizabeth Goiteinová, odbornice na právo národní bezpečnosti z Brennanova centra pro spravedlnost, uvedla, že jádrem problému je obrovské množství materiálů, které jsou označeny jako tajné, což zahlcuje Bílý dům a federální agentury, které se snaží rozhodovat a řídit.

"Každý rok máte 50 milionů rozhodnutí o utajení a 90 % z nich je pravděpodobně zbytečných. To je spousta pravidel, která je třeba dodržovat každou hodinu každého dne. A něco z toho se zanedbá," řekl Goiteinová, přední odbornice na nadměrné utajování.

Podle ní mohou prezidentské změny, zejména ty uspěchané, zhoršit problém správy citlivých vládních dokumentů. "Myslím, že v souvislosti s přechodem prezidenta se proces uchovávání stává mnohem problematičtějším. To může být součástí toho, co zde vidíme, zejména když jsou tyto změny uspěchané," uzavřela Goiteinová.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.