Energetická soběstačnost: Na malou fotovoltaiku nepotřebujete stavební povolení

"Jednodušší podmínky pro instalaci malých elektráren z obnovitelných zdrojů a navýšení limitu jejich výkonu výrazně přispějí k posílení energetické soběstačnosti domácností i menších firem. Usnadní se také rozšíření solárních elektráren na střechy bytových domů," řekl člen představenstva společnosti Centropol Jiří Matoušek.  

[chooze:article;value:483888]

​Domácnosti či firmy si budou moci pořídit bez licence až pětkrát výkonnější elektrárny než dosud. "Majitelé také nebudou muset žádat o stavební povolení, které je v současnosti nutné u elektráren s výkonem nad 20 kW," upřesnil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). "Novelou energetického zákona chceme vzhledem k současné situaci s vysokými cenami energií podpořit využívání obnovitelných zdrojů domácnostmi nebo menšími podnikateli," dodal ministr.

U staveb pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů s výkonem do 50 kW již nebude nutné rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas. Na stavební úpravy pro instalaci solární elektrárny do výkonu 50 kW nebude nově potřeba stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu. Obejdete se také bez licence od Energetického regulačního úřadu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.