Mohl zdědit český trůn. Zemřel vnuk Ferdinanda d’Este a Žofie Chotkové

Kníže Ernst Georg se narodil ve Vídni na konci druhé světové války a jeho starobylý rod pár let před jeho narozením vládl střední Evropě. Situace se však změnila po atentátu na Ernstova dědečka Františka Ferdinanda d’Este. Útok na dědice rakousko-uherského trůnu spustil první světovou válku a většina evropských států se následně proměnila v republiky.

"Ernst Georg, kníže z Hohenbergu, zemřel 12. ledna 2023, dožil se úctyhodného věku 79 let. Poslední rozloučení se uskuteční v sobotu 28. ledna ve farním kostele Artstetten," oznámili jeho blízcí. Kníže spočine v rodinné hrobce.

[chooze:article;value:402527]

"Zádušní mše bude odsloužena 4. února v 11 hodin ve farním kostele svatého Antonia v rakouském Radmeru," upřesnila rodina. Se svým manželem se rozloučí i Margareta Anna Ndisi, kterou si Ernst vzal v roce 2007 po rozvodu s Patricií Ceaserovou. Z prvního manželství má kníže svou jedinou dceru Evu.

Přestože se Ernst Georg, vévoda z Hohenbergu, narodil v době, kdy v Evropě zuřila válka, byl součástí jednoho z velmi důležitých šlechtických rodů. Jeho otec Ernst se narodil na zámku Konopiště v roce 1904, kdy monarchie ještě vzkvétala. Pokud by František d’Este nezemřel při atentátu, mohl jeho starší bratr Maxmilián usednout na trůn.

Do Česka přijel Karel Habsburský, vnuk poslední českého krále. Podívejte se na video (4/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.