Zkáza pro Putinovy tanky: Ukrajina je blíž ke zbrani, která by změnila válku

Zbraň, která by mohla rozhodnout válku na Ukrajině. Tak se mluví o německých tancích Leopard 2. Finský poslanec a předseda bezpečnostní komise Antti Häkkänen minulý týden podle portálu Army Recognition oznámil, že země je připravena poskytnout tyto tanky Ukrajině. Finsko jich má kolem dvou stovek, půlku z toho ve starší verzi 2A4 z poloviny 80. let minulého století a druhou půlku tvoří modernější 2A6.

Nebylo ovšem řečeno, kolik tanků kterých verzí by na Ukrajinu Finové mohli poslat. I starší verze ale představují podstatně lepší stroje, než které má Rusko. "Jsou mnohem lépe pancéřované, mají velmi kvalitní ochranu. Hodně vydrží, ale jsou složitější na údržbu. Jsou sofistikovanější, mají lepší zaměřovací a pozorovací zařízení, třeba termovize, které mají větší rozlišení a je s nimi lépe vidět na větší vzdálenosti," popsal vojenský publicista Jiří Vojáček.

Leopardy 2 se začaly vyrábět na konci 70. let minulého století. Vybavené jsou 120milimetrovým kanonem a dvěma kulomety. Hmotnost přesahuje 60 tun.

[chooze:article;value:480666]

Odolnější a efektivnější

Páteří ruské armády jsou podle Vojáčka stroje, které jsou spíše dělané na útoky ve velkých formacích. Jedná se především o tanky T-72, dále T-80 a T-90, ovšem objevují se i mnohem více archivní kusy, jako třeba T-62 a T-64. "Nejsou tak kvalitně vyrobené a vystrojené, nemají tak kvalitní počítače a zaměřovací systémy, a hlavně nejsou tak odolné. Ty západní tanky jsou konstrukce z konce studené války, jsou dělané na to, aby mohly bojovat s tím velkým ruským přívalem sovětských tanků," srovnal Vojáček.

Jak upozornil vojenský analytik Lukáš Visingr, mezi další výhody Leopardů 2 patří stabilizátor pro střelbu za jízdy, který je na velmi vysoké úrovni, což je třeba nedostatek ruských strojů, které mají při pohybu silně omezené možnosti střelby.

"Když se podíváme, jak Rusové dopadli v boji s Ukrajinci, kteří měli stejné nebo horší tanky, tak kdyby tam nastoupily Leopardy 2, tak by to byla velká změna. Myslím si, že i v počtu na úrovni nízkého dvouciferného čísla, třeba na úrovni praporu, by se to na bojišti poznalo," dodal Visingr.

Vojáček odhaduje, že dodávka 150 až 200 tanků by mohla dát Ukrajině obrovskou výhodu, která by naklonila průběh války v její prospěch: "Každý Leopard 2 by měl být schopný zničit několik tanků nepřítele. Rusové ekvivalentních tanků nemají tolik."

A neměl by být velký problém je sehnat, tyto německé stroje jsou v Evropě nejrozšířenějším tankem. Různých verzí bylo vyrobeno kolem 3 500. Už dříve je Ukrajině nabízelo Španělsko, kvůli špatnému stavu z toho nakonec sešlo.

Nyní ovšem i Poláci zvažují, že by na Ukrajinu poslali své Leopardy 2. Celkem jich podle Wall Street Journal mají více než 240. Poláci už dříve poslali na Ukrajinu modernizované T-72.

[chooze:article;value:477198]

Odmítavý postoj Němců

Hlavním důvodem, proč Leopardy 2 na Ukrajině stále nejsou, je odmítavý postoj německé vlády. Ačkoliv tanky patří armádám jiných zemí, Německo si vymohlo, jak je u podobných vojenských dodávek zvykem, že pro předání či přeprodání strojů třetí straně je nutný jeho souhlas a ten zatím chybí.

Nicméně podle Visingra nakonec Německo souhlasit bude: "Podle mě k tomu dojde a během několika měsíců se toho dočkáme. Ukrajinci chtějí jednak Leopardy, jednak americké Abramsy, to jsou trhače. Já si myslím, že Abramsy na Ukrajině také skončí, ale bude to trvat podstatně déle než u těch Leopardů."

Určitým popíchnutím může být pro Němce pondělní zpráva z Velké Británie. Země podle portálu Sky News zvažuje, že na Ukrajinu pošle 10 svých tanků Challenger. I když to není početná dodávka, její význam je jinde. "Je to symbolické gesto, aby se Němci nemohli vymlouvat. Challenger navíc není špatný, je to vynikající vozidlo s vysokou odolností," dodal Visingr.

Ruské síly opět ostřelovaly ukrajinská města. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.