Rusové jsou za branami klíčového města. Toreck by jim otevřel cestu k Donbasu

"Rusové pronikli na východní okraj města a postoupili podél hlavní ulice," popsala v pondělí mluvčí Luhanské operačně-taktické skupiny Anastasia Bobovnikova situaci v Torecku na východě Ukrajiny, píše web Ukrajinska pravda. Bojuje se podle ní přímo ve městě.

"Situace je nestabilní, bojuje se doslova o každý vstup do města," řekla. "Situace se neustále mění. Buď získáváme zpět jejich palebná stanoviště, nebo oni někde ničí naše, ale my je neustále obnovujeme a snažíme se je získat zpět," dodala.

[chooze:article;value:577196]

Jak reportuje agentura Reuters, podobně o situaci informují i ruští váleční blogeři. Rusové podle Bobovnikové používají dělostřelectvo a zároveň konstantně útočí v malých skupinách o třech až pěti vojácích.

Rusové se k městu snaží dostat už od srpna a postupně zabírají v regionu vesnici po vesnici. Frontovým městem je Toreck už od roku 2014 a je významným bodem ukrajinské obranné linie.

[chooze:article;value:577479]

Pokud by se Rusům město podařilo dobýt, byl by to pro ně podle analytiků důležitý úspěch na cestě k obsazení celé Doněcké oblasti. Důležité je i jako logistický uzel. Minulý týden Rusové dobili další klíčové město Vuhledar.

Rusové mají za sebou nejkrvavější měsíc. Ztráty na životech jsou extrémní (10/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.