Prezident jmenoval nové ministry. Vyřešit mají stavební řízení nebo Dukovany

Prezident Petr Pavel jmenoval v úterý ráno na Pražském hradě dva nové ministry. Ministrem průmyslu a obchodu se stal první místopředseda hnutí STAN Lukáš Vlček. Ten nahradí Jozefa Síkelu (STAN), kterého vláda vysílá do Evropské komise. Za úkol bude mít například dotažení tendru na dostavbu Dukovan.

Petr Kulhánek, taktéž nominovaný hnutím STAN, se pak stal ministrem pro místní rozvoj. Na postu tak vystřídá končícího šéfa České pirátské strany Ivana Bartoše, jehož rezignaci si po problémech s digitalizací stavebního řízení po krajských volbách na konci září vyžádal premiér Petr Fiala (ODS).

[chooze:article;value:577351]

Právě digitalizaci si Kulhánek určil jako svou hlavní prioritu. "Druhou prioritou je otázka obnovy povodněmi postižených regionů," prohlásil ještě před svým jmenováním. Oba v úterý jmenovaní ministři by měli být ve funkci přibližně rok. Tolik času totiž zbývá do dalších voleb do Poslanecké sněmovny. 

"Jsem rád, že pro krátkém období vládní nejistoty, mohu dnes jmenovat nové ministry, doplnit tak vládu a umožnit jí, aby mohla plnohodnotně pokračovat v plnění úkolů, které má ve zbytku tohoto volebního období ještě před sebou," okomentoval jejich jmenování Pavel.

Prezident se s oběma kandidáty sešel už v pondělí, kdy zároveň přijal Síkelovu demisi a taky demisi ministra Michala Šalomouna (Piráti), který zastával post předsedy legislativní rady vlády. Tato ministerská pozice ale s odchodem Pirátů z vládní koalice zaniká.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.