Hurikán Kirk se blíží. Jeho sílu pocítí i Česko, varuje ČHMÚ

Hurikán Kirk, který se v minulém týdnu zformoval nad Atlantským oceánem, se blíží k Evropě. Podle předpovědí meteorologů má dorazit už ve středu, kdy udeří na západním pobřeží Francie. Nejvýrazněji má zasáhnout právě tam, ale i na severu Španělska, dále v Německu, zemích Beneluxu a na jihu Velké Británie. Vichry tam mají dosáhnout rychlosti přesahující 100 kilometrů za hodinu.

Sílu hurikánu mírně pocítí ale i Češi. Připravit bychom se měli zejména na silný vítr. "Čeká nás přechodně silnější vítr, ve středu se mohou nárazy větru přes 50 km/h objevit na východě území," uvedl ČHMÚ. "Vítr ve čtvrtek přechodně zesílí na čerstvý jihozápadní s nárazy mezi 50 až 70 kilometry za hodinu," dodala meteoroložka Jana Hujslová. Středa bude podle meteorologů navíc deštivá a srážky nepoleví ani v dalších dnech. 

Přinese ale i krátké oteplení. "Na naše území se bude v důsledku postupu ex-hurikánu Kirk přes západní Evropu ve středu a ve čtvrtek dostávat od jihozápadu teplejší vzduch a teploty vystoupí ke 20 °C, v závěru týdne začne do střední Evropy v týlu této níže proudit naopak studený vzduch od severozápadu," dodal ústav.

[chooze:article;value:577133]

​Úplný nápor hurikánu však v Česku naštěstí nehrozí. Hurikán Kirk, který nad oceánem dosahoval nejvyšší rychlosti 210 kilometrů za hodinu, totiž znatelně zeslábl. "Při postupu k Evropě bude dále slábnout a přetvářet se v mimotropickou cyklonu, tedy hlubokou tlakovou níži," dodala Hujslová.

​Hurikán Kirk už v současnosti meteorologové označují jako takzvaný ex-hurikán, tedy bouři, která už většinu své rychlosti ztratila. Největší problémy tak budou pro státy v západní Evropě představovat hlavně velké srážky a také vysoké vlny.

Hurikán Helene po sobě v USA zanechal spoušť. Úřady hlásí přes 100 mrtvých (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.