Florida se připravuje na úder dalšího hurikánu. Po Helene tam míří Milton

"Očekáváme, že Milton bude hurikánem, který se bude pohybovat přes stát Florida," řekl v neděli ředitel Národního centra pro hurikány Michael Brennan. "Jde o bouři, která bude nabývat na velikosti a bude mít dopad na velkou část floridského poloostrova," dodal. Stanice NBC News uvedla, že bouře přerostla v hurikán 1. kategorie v neděli odpoledne poté, co nad Mexickým zálivem zesílila a vytvořila trvalý vítr o rychlosti přesahující 130 km/h.

Podle informací Národního střediska pro hurikány se bouře nachází asi 780 kilometrů jihozápadně od floridské Tampy. V Miami, Orlandu a Tampě by mělo podle předpovědi do čtvrtka napršet tolik srážek, jako za celý měsíc v Miami, za dva měsíce v Orlandu a za tři měsíce v Tampě. Očekává se, že Milton ve středu dosáhne pevniny na pobřeží Floridského zálivu jako ničivý a životy ohrožující hurikán 3. kategorie s větrem o rychlosti 200 km/h. Zasáhnout má oblasti na pobřeží mezi Cedar Key a Naples, což zahrnuje i oblast Tampy.

[chooze:article;value:576678]

Pro severní část mexického poloostrova Yucatán je vyhlášena hurikánová pohotovost. Pro Cancún a další města platí varování před tropickou bouří. Přestože od řádění posledního hurikánu Helene uplynulo teprve něco málo přes týden, úřady po celé Floridě již žádají obyvatele, aby se připravili na další nebezpečnou bouři.

Podle stanice CNN vyhlásil floridský guvernér Ronald DeSantis v neděli stav nouze pro 51 z 67 okresů. Floridská divize pro řízení mimořádných událostí se připravuje na největší evakuaci od roku 2017, uvedl v neděli ředitel tohoto úřadu Kevin Guthrie. "Vyzývám obyvatele Floridy, aby nyní dokončili přípravy na bouři. Doporučuji vám, abyste se evakuovali," vyzval Guthrie.

Ostrov Anna Maria v okrese Manatee začne s povinnou evakuací svých obyvatel v pondělí v odpoledne. Ve vybraných oblastech už evakuace začala v neděli ve dvě odpoledne, dalších více než 500 tisíc lidí v okrese Pinellas by podle tamních úředníků mohla být nařízena evakuace v pondělí.

[chooze:article;value:577133]

​Šerif okresu Pinellas Bob Gualtieri naznačil, že úředníci po zkušenostech s hurikánem Helene chtějí být důraznější při vydávání evakuačních příkazů. Zmíněný hurikán nedávno v okrese zabil 12 lidí a záchranáři zaznamenali více než 1 500 tísňových volání v době, kdy už bylo příliš pozdě na to, aby úřady reagovaly.

"V minulosti byly vydány příkazy k povinné evakuaci a bary zůstaly otevřené, restaurace také, lidé prostě chodí do obchodů. To se tentokrát nestane, nemůžeme zažít takovou tragédii jako před pár dny," poznamenal šerif. Okres již v neděli nařídil evakuaci v zařízeních jako jsou nemocnice a pečovatelské domy.

Nedávný hurikán Helene patřil k těm nejsilnějším a za sebou zanechal přes 160 mrtvých v pěti státech. Srovnal se zemí mnoho měst a vesnic, přerušil dodávky elektřiny a řadu lidí uvěznil v záplavových zónách.

Hurikán Helene po sobě zanechal spoušť. Úřady hlásí přes 100 obětí (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.