Další priorita Pirátů čelí problémům. Zákon o podpoře bydlení narazil

Další vlajková loď Pirátů se potápí. Zákon o podpoře bydlení ve velkém prosazovali na vládě, kde nakonec prošel. Po prvním čtení ve Sněmovně se ale zasekl. ODS chce například snížit počet kontaktních míst, které návrh obsahuje.

"Ta kontaktní místa mají být přece v těch místech, kde je to potřeba. Máme spoustu regionů, kde to potřeba není. To je jedna podmínka. Druhá podmínka je, aby to nepředstavovalo další rizika například pro města a obce v případě garance za byty, které dají k dispozici. Za mě je mnohem lepší cesta namířit pozornost státu do podpory výstavby dalších bytů," řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

"Budeme hlídat, jak bude pokračovat to, co jsme v tom vládním angažmá započali, jako třeba zákon o podpoře bydlení. Jde o zlepšení, na které se tady čekalo 30 let," stojí si za svým Ivan Bartoš (Piráti).

[chooze:article;value:576861]

​Podle opozice je zákon v současném provedení nepoužitelný. "Je velmi špatně napsaný a i ze strany koalice jsou k tomu výhrady. Doufám, že se vrátíme k racionální diskuzi a ten zákon přepracujeme," uvedl Robert Králíček (ANO).

U koho ale Piráti v této oblasti dál cítí podporu, je hnutí STAN. A to by mohlo být klíčové. Kromě vazeb na regiony jsou to totiž právě Starostové a nezávislí, komu připadne ministerstvo pro místní rozvoj po konci Ivana Bartoše.

"My to přepracovávat nechceme. My si myslíme, že v zásadě je ten zákon napsaný správně, je to společná priorita v programovém prohlášení, které jsme jako PirSTAN ve volbách měli," připomněl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

[chooze:article;value:576881]

​Není to ale jediná priorita Pirátů do posledního roku před volbami. Prosadit chtějí například zvyšování rodičovského příspěvku. "Navrhneme zvyšování rodičovského příspěvku stejným způsobem a tempem jako u důchodů. Jako země, jako společnost máme stejnou odpovědnost za seniory jako za mladé rodiny," řekla poslankyně Olga Richterová.

"TOP 09 je připravena jednat s jakoukoliv stranou, která přijde s rozumnými návrhy, které budou zodpovědné, a které nebudou zadlužovat a zvyšovat schodek státního rozpočtu," uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Piráti se chtějí v posledním roce před volbami zabývat také třeba ochranou obětí domácího násilí nebo rovnými právy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.