Rok od začátku konfliktu v Pásmu Gazy: Izrael se stále brání teroristům

Jestli v dohledné době zavládne na Blízkém východě mír, je ve hvězdách. Všechny strany konfliktu by si ho údajně přály, ale pouze za vlastních podmínek.

"Chceme příměří v Gaze a Libanonu. Nicméně na každou akci bude Írán reagovat důrazně. To jsme už v minulosti ukázali," upozorňuje íránský ministr zahraničí Seyyed Abbas Araghchi.

[chooze:article;value:577169]

​"Íránci neudělali jediný škrábanec našemu letectvu. Nebylo poškozeno ani jedno letadlo. Kdo si myslí, že nás pokus o útok na Izrael odradí od reakce, měl by se podívat na to, co se děje v Gaze a v Bejrútu," podotýká izraelský ministr obrany Joav Galant.

Podle zahraničních médií nadále pokračuje izraelská čistka nepřátel. Írán momentálně údajně pohřešuje velitele jednotek revolučních gard, generála Ismáíla Gháního. Ten měl odcestovat do libanonského Bejrútu pomoci Hizballáhu s reorganizací hnutí, které Izrael systematicky likviduje.

Íránské úřady ale od té doby nepodaly o Gháním žádné informace. A tak se spekuluje, zda je vůbec ještě naživu. Ani pravděpodobný nástupce Hasana Nasralláha – Hášim Safíjuddín podle zahraničních médií není zřejmě živý. Už čtyři dny prý s nikým nenavázal kontakt.

Mluvčí izraelské armády oznámil, že se podařilo zneškodnit dalších nejméně 30 velitelů Hizballáhu. Kromě toho vojenské jednotky na jihu Libanonu odhalily tunel, který měl sloužit teroristům Hizballáhu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.