Našla se unikátní československá mince. Majitel za ni chce 100 tisíc korun

[chooze:gallery;value:37594]

​Unikátní zkušební ražby československých mincí jdou do aukce na konci příštího týdne. Jedná se o drobné mince, haléře a stotiny, jejichž vyvolávací ceny vyrazí dech.

Celkem nenápadně vypadající 50stotinová mince, která neváží ani pět gramů, na první pohled moc nezaujme. Na aversu najdete vyobrazenou cukrovou řepu, na reversu zase srp, obilný klas a lipové listy.

Přesto se jedná o unikát. "Zkušebních ražeb bylo jen velmi málo, pouze jednotky kusů. Některé z nich byly zničeny, ale jiné zůstaly v archivech Mincovny Kremnica. Stejně jako u známek, kdy se dostaly ven chybotisky, tak i tyto ražby se dostaly ven nějakou nelegální cestou. Zkušební ražby jsou obrovská sběratelská rarita, jsou velmi vzácné," vysvětlil majitel Galerie Goltzova tvrz, která aukci pořádá, Ladislav Málek.

Dvě 50stotinové mince, tedy něco jako 50haléř, z roku 1920 mají obě vyvolávací cenu 100 tisíc korun. V aukci najdete ale i ještě menší platidla, například 5stotinovou minci s vyvolávací cenou 180 tisíc korun, a další. K cenám je ale ještě potřeba připočítat 24procentní aukční přirážku, kterou zaplatí nový majitel. Všechny tyto mince si můžete prohlédnout v galerii a ve videu pod titulkem článku.

[chooze:article;value:552825]

Korunou se v českých zemích málem neplatilo

Situace v Československu byla po první světové válce složitá. "Po roce 1918 byla v Česku cítit určitá, částečně neopodstatněná averze vůči Rakousku, a tedy také snaha odejít od koruny, protože byla platidlem v Rakousku. Proto se oslovili umělci, aby vytvořili návrhy jiných měn. Bylo ale potřeba, aby se společnost shodla na tom, čím se nakonec bude platit. Měna totiž vyjadřuje národní identitu," vysvětlil Málek.

"Z toho důvodu byla po roce 1918, kdy bujela protirakouská nálada, koruna jen trpěna. Korunu nakonec i přesto máme, protože se národ zkrátka na ničem jiném neshodl. Pravděpodobně byla koruna mezi lidmi natolik zakořeněná, že nebyla vůle ji vyměnit. Padaly i jiné varianty jako sokol nebo lev. Nikdy se ale nenašla shoda," doplnil.

[chooze:article;value:552432]

Pražský unikát

V dražbě se také objevil velmi vzácný třídukát Rudolfa II. z roku 1605. "Hlavním důvodem, proč je mince tak vzácná, je, že byla ražena v Pražské mincovně za mincmistra Lasanze. Mince má velmi vysokou nominální hodnotu, s níž se běžní lidé nikdy nesetkali. Zlatých mincí se v Praze kolem roku 1600 razilo naprosté minimum, jde opravdu o jednotky kusů. Hlavním důvodem byl nedostatek zlata, ze kterého by se zlaté mince mohla razit, protože byla ukončena dodávka zlata z Norimberka (cca kolem roku 1595) a Praha neměla jiný zdroj," vysvětlil Málek.

Asi 10 gramů vážící mince má aktuálně vyvolávací cenu 1 350 000 korun. I tady je ještě třeba počítat s tím, že nový majitel si k ceně připlatí 24 procent. "Rozhodně o tento unikát očekáváme velký zájem. Vyplývá to ze zpětné vazby od sběratelů, zároveň je mince v opravdu výborném stavu. Naše očekávání odpovídají ceně přesahující tři miliony korun," odhadl Málek.

Na video se vzácným třídukátem se můžete podívat níže:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.