Zelenskyj představí "plán vítězství". Američané se mu už předem vysmáli

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že spojencům 12. října představí "plán vítězství" na setkání na letecké základně v německém Ramsteinu. Podle něj jde o jasné a konkrétní kroky, které povedou ke spravedlivému ukončení války. "Odhodlání našich partnerů a posílení Ukrajiny je tím, co může zastavit ruskou agresi," zdůraznil Zelenskyj.

Zelenskyj už plán představil americkému prezidentovi Joeu Bidenovi i oběma kandidátům na příštího prezidenta Kamale Harrisové a Donaldu Trumpovi, když na konci září navštívil Spojené státy.

[chooze:article;value:576446]

​Portál Polsatnews s odkazem na informace deníku Wall Street Journal uvedl, že USA nejsou z plánu nadšené. Anonymní američtí představitelé údajně posměšně pronesli, že nejde o nic převratného. Má jít pouze o upravenou verzi návrhu na více zbraní pro Ukrajinu a zrušení omezení pro použití raket dlouhého doletu k útokům hluboko uvnitř Ruska.

"Plán vítězství, který Ukrajina předložila, není jen otázkou kroků, které by podnikla. Je to otázka kroků, které by podnikly i další země na celém světě," prohlásil po Zelenského návštěvě mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller.

Ukrajinská obranná kontaktní skupina přezdívaná též "skupina Ramstein" fungující pod vedením USA se v Ramsteinu setkává téměř každý měsíc. Aliance má více než 50 členů včetně všech členů NATO, popisuje Kyiv Independent. Na nadcházejícím setkání se prvně setkají lídři členských států. Skupina se poprvé sešla v dubnu 2022.

Generál Jiří Šedivý nastínil v nedělním pořadu Za pět minut dvanáct, proč se Západ zdráhá povolit Ukrajině používat jejich zbraně k úderům na ruské území:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.