Česko je ráj falešných slev. Pocit, že jsme ušetřili, je mylný, varuje ekonomka

Množstvím slevových akcí a přeškrtnutých cenovek si prodejci často zahrávají s naší psychologií. Dokonce pak z nákupu můžeme odcházet s falešným pocitem, že jsme na obchodníka vyzráli, upozorňuje ekonomka Markéta Šichtařová.

Každý, kdo pravidelně nakupuje v obchodních řetězcích, musí být ztracen ve změti nejrůznějších slev.

Ano. Obchodníci pracují hlavně s naší psychologií. Jsme nastaveni tak, že pokud někde vidíme přeškrtnutou cenovku a vedle nižší cenu, tak často automaticky po takovém zboží sáhneme. V hlavě hned ani nedokážeme kalkulovat, kolik jsme opravdu ušetřili ve srovnání s nějakou správnou hodnotou.

[chooze:article;value:576796]

Proč to tak je?

V hlavě jsme si schopni jen uchovat, kolik jsme údajně ušetřili ve srovnání s tou přeškrtnutou cenovkou. Každý pak má pocit, že obchodníka jaksi přečůral, protože má pocit, kolik ušetřil. Ve skutečnosti ale ta sleva může být falešná.

Kterou z nekalých obchodních praktik osobně považujete za tu nejhorší?

Škrtání cenovek a vytváření umělých slev nepovažuji za zcela nekalou praktiku. Nejhorší je, pokud obchodníci nedeklarují správně složení zboží. Zákazník je pak uveden v omyl o tom, co si skutečně kupuje.

Máte na mysli nějaký konkrétní příklad?

Když například obchodník nebo výrobce nepřesně označí, že je třeba nějaké pečivo bezlepkové a ono ve skutečnosti obsahuje něco, co lepek připomíná, nebo je tam i nějaké stopové množství lepku, jde už opravdu o naše zdraví. To je opravdu mnohem horší než všemožné čarování s cenami.

Vraťme se ale k cenám potravin.

Výrobce s obchodníkem nejsou stoprocentně schopni zjistit, jaká je skutečná nákladová cena zboží. Ono se mnohdy vyrábí na jedné lince s mnoha dalšími produkty a kvůli tomu se zjišťují konkrétní náklady na výrobu opravdu složitě. A bývá to tak trochu od oka. Pokud je někde uvedena třeba padesátiprocentní sleva, ačkoli byla ta původní cena nadsazena, zas tak velký hřích to není.

Ať už tedy mluvíme o nepřesném informování o složení výrobku či o falešné slevě, jsou případné sankce, které obchodníkům v takových situacích hrozí, dostatečné?

Pokuty jsou až přehnané, protože mnohdy postihují jednání, které není vyloženě nečestné. A naopak nečestné jednání nepostihují. Z obchodníků velmi často děláme šejdíře či veřejného nepřítele. Vytváříme představu ve stylu rozděl a panuj.

Jak to tedy podle vás je?

Náklady na cenu zboží jsou rozdělené po celém výrobním řetězci. Kritici často mluví o přehnaných cenách a maržích. Ale když začneme zkoumat, jak je cena opravdu tvořena, tak zjistíme, že cena je hlavně určena výrobcem. A zdražení v prodejnách může být způsobeno například nárůstem cen za energie. Ty mohou mít vliv i na hodnotu různých zemědělských plodin. Tažení proti obchodníkům a jejich trestání za nějaké zvyšování cen je mnohdy na špatném místě. Ten problém bývá někde jinde.

[chooze:article;value:565099]

Jak by lidé k nakupování měli přistupovat, aby se nenechali zmást či oklamat?

Vždy je dobré porovnávat ceny u několika obchodníků. Třeba ty v kamenném obchodě a na internetu. Rozhodně bychom se neměli řídit první cenovkou, na kterou narazíme. Také je dobré si dávat pozor, jestli zjištěná cena není spojena s nějakou nižší trvanlivostí. Pokud nakupujeme přes internet, je též dobré ceny porovnávat celkově, tedy i včetně dopravy. Mnohé e-shopy totiž nabízejí zdánlivě nižší cenu a zisk dohánějí drahou dopravou.

Jak vaše rodinné nákupy plánujete vy?

Dopředu si hlídám rozpočet. A vím, jaká je naše spotřeba. Vše už mám tak nějak v oku. Ve chvíli, kdy zjistím, že šunky ubývá dvakrát rychleji než jiné týdny, hned vím, že je někde něco špatně, a zakročím. Pokud ale nějaký typ potraviny zdražuje a nutně ji potřebujete, tak s tím nic nenaděláte.

Domníváte se, že nakupujete výhodně?

Ano. Mnoho lidí by ale řeklo, že to výhodné není. Protože nakupuji hodně přes internet, což je u mě otázkou priorit. Největším problémem je u mě čas, ráda proto nakoupím i dráž jen proto, abych se tím nezdržovala. Pokud bych chtěla ušetřit, nakupování by mi zabralo půl dne. Získaná úspora dvou stokorun by se mi ale nevyplatila.

Obchodní řetězce nabízely falešné slevy. Nejvyšší pokuty dostal Albert (29/5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.