Rusům došla trpělivost. Proti válce už je jich polovina, přejí si mír za každou cenu

Čím dál tím více Rusů si přeje mír. Ruský web Holod Media informoval o projektech Chronicles a ExtremeScan, které provedly vlastní průzkumy a Rusů se zeptaly na otázku: "Pokud se Vladimir Putin rozhodne stáhnout ruské vojáky z území Ukrajiny a zahájí jednání o příměří, aniž by dosáhl původních cílů vojenské operace (takto ruská propaganda nazývá agresi proti Ukrajině, pozn. red.), podpořil, nebo nepodpořil byste takové rozhodnutí?"

Pro mírovou dohodu za těchto podmínek se vyslovilo 49 procent dotázaných. Jde o dosavadní maximum. "Proti takovému rozhodnutí je 33 % respondentů, zatímco 18 % na tuto otázku nedokáže odpovědět," uvádí průzkum. Třiašedesát procent respondentů zároveň uvedlo, že by si přálo uzavření míru do jednoho roku.

[chooze:article;value:575409]

Ruský útok na Ukrajinu, který začal v únoru 2022, měl podle agresorových plánů skončit do tří dnů. Ukrajině se ale podařilo ubránit, a válka tak trvá už téměř dva a půl roku. 

Od té doby na Ukrajině zemřelo podle dat BBC z druhé poloviny září přes 70 tisíc ruských vojáků, které se podařilo identifikovat. Skutečný počet je ale pravděpodobně mnohem vyšší. Portál Euronews v úterý informoval, že prezident Putin podepsal nový dekret povolávající další desetitisíce lidí do války. Má být povoláno asi 133 tisíc lidí.

​Průzkum projektu Chronicles proběhl mezi 10. a 17. zářím a zúčastnilo se ho 800 osob starších 18 let. Výzkumníci z ExtremeScan provedli mezi 29. červencem a 6. zářím celkem 11 průzkumů (jeden celoruský a deset v rámci regionů) a celkem se zeptali 5 500 respondentů. "Ve válečných podmínkách není možné plně důvěřovat výsledkům průzkumů veřejného mínění – Rusové se mohou bát oponovat postoji diktovanému státem a propagandou. Názor, který se liší od obecného programu, může být v reálném životě potrestán," upozorňují výzkumníci.

Rusko přichází o více vojáků, než zvládá naverbovat. Podívejte se na reportáž TV Nova z druhé poloviny září:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.